30.9.10 ursa(a)ursa.fi

Maailmankaikkeuden arvoitukset avautuvat avaruusviikolla

Mitä avaruudessa on? Kuinka avaruutta tutkitaan ja miten ihminen siellä selviytyy? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastataan kansainvälisellä avaruusviikolla 4.–10.10. Tähtiyhdistysten ja muiden avaruuden kanssa tekemisissä olevien tahojen tapahtumat rytmittävät avaruusviikkoa.

Avaruusviikko alkaa päivälleen 53 vuotta sen jälkeen, kun Sputnik 1 laukaistiin Maata kiertävälle radalle ensimmäisenä ihmisen tekemänä esineenä. Viikon päättyessä 10.10. on kulunut 43 vuotta kansainvälisen sopimuksen solmimisesta, jolla sovittiin avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

Tällä hetkellä olemme avaruusturismin kynnyksellä. Joidenkin vuosien kuluttua voi ostaa matkalipun hypylle avaruuteen. Kauempana tulevaisuudessa siintävät jo kiertoradan avaruushotellit. Avaruus on lähempänä kuin koskaan aiemmin.

Avaruusviikolla voi tähtitaivasta havainnoida useilla paikkakunnilla kaukoputkin ja kiikarein. Erityisen hyvin näkyy aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter ja sen jo Galilein aikanaan havaitsemat kuut. Yleisöesitelmät valottavat avaruustutkimusta ja harrastajat vastaavat hankalimpiinkin kysymyksiin.

Helsingissä avaruusviikko päättyy Pasilan pääkirjastossa. Lauantain ja sunnuntain aikana voi vierailla planetaariossa, kuulla esitelmiä tai osallistua lapsille järjestettyyn erityisohjelmaan. Jari Mäkinen kertoo astronauttien koulutuksesta ja Antti Hänninen Space Adventures Finland -yrityksestä antaa vinkkejä kuinka avaruusturistiksi pääsee. Tietokirjailija Markus Hotakainen avaa ikkunoita universumiin.

Avaruusviikon sivut löytyvät osoitteesta http://www.avaruusviikko.net. Kalenterissa on kaikki tapahtumat eri puolilta Suomea.


Lisätietoja

Harri Haukka
Kansainvälisen avaruusviikon Suomen koordinaattori
harri.haukka (at) kassiopeia.net
puh. 044 340 6510

Kukka Viitala
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
puh: 0400 307 030
s-posti: kukka.viitala (at) ursa.fi.