28.9.10 ursa(a)ursa.fi

Elämä ei jää paikalleen polkemaan

Planeettamme pinnalla kukoistaa valtava biomassa. Elämä on onnistunut leviämään lähes kaikkiin mahdollisiin olosuhteisiin evoluution ansiosta: eliöt sopeutuvat sukupolvien mittaan alati muuttuvan ympäristön asettamiin haasteisiin.

Biologia on järkeenkäyvä tieteenala ainoastaan evoluution valossa. Edellisen tiedebarometrin mukaan kolmasosa suomalaisista ei kuitenkaan tiedä tai ei usko, että ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien aikana muista, varhaisemmista eläinlajeista. Ursan Tiedettä kaikille -sarjan uutuus Elämä on nuorille tarkoitettu teos, joka johdattaa uteliaan lukijan elävään luontoon evoluution näkökulmasta.

Kaikki maapallon elämä on syntynyt yksinkertaisesta alusta vähintään 3,4 miljardia vuotta sitten. Elämä ei kuitenkaan kehity mielivaltaisesti, ympärillämme ei käyskentele fantasiamaailmojen kuusijalkaisia nisäkkäitä tai pilvenpiirtäjien kokoisia jättiläiseläimiä. Uusia rakenteita ei putkahda tyhjästä. Ihmiset kuulevat tarkasti ja osaavat puhua, koska 500 miljoonaa vuotta sitten eläneen parisenttisen pikaian kiduskaaret ovat evoluution myötä muuntuneet korvan ja kurkun rakenteiksi. Kirjassa esitetään selkein esimerkein ja havainnollisen kuvituksen avulla mitkä tekijät vaikuttavat evoluutioon, ja mikä sitä rajoittaa.

Kirjoittaja FT Suvi Viranta-Kovanen on paleontologi, joka on työskennellyt Washingtonin Smithsonian-instituutissa ja Howardin yliopistossa ja toimii nykyään tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa. Hänen päätutkimuskohteensa on muinaisten petojen evoluutio. Viranta-Kovanen tutkii myös suomalaisissa ketuissa tapahtuvia muutoksia niiden sopeutuessa kaupunkiympäristöihin ja uusiin kilpailijoihin kuten supikoiraan.

Ursan luonnontieteisiin perehdyttävä kirjasarja Tiedettä kaikille tarjoaa kattavia ja luotettavia eri tieteenaloja käsitteleviä teoksia. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt teokset tähtitieteestä, fysiikasta ja matematiikasta.


Kuvia ja mallisivuja vapaasti lehdistön käyttöön

Kirjan kansikuva: jpg
Mallisivu 1: pdf
Mallisivu 2: pdf
Mallisivu 3: pdf

Suvi Viranta-Kovanen
Tiedettä kaikille: Elämä
Ursa 978-952-5329-86-5
Sidottu, 133 sivua
Hinta 27,50 &euro

Lisätietoja

Suvi Viranta-Kovanen
suvi.viranta-kovanen (at) helsinki.fi
puh. 040 7154 918

Lisätietoja ja arvostelukappaleet

Suvi Syrjä
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
puh: 09 6840 4061
s-posti: kirjat (at) ursa.fi.