8.1.10 ursa(a)ursa.fi

Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 (IYA2009): Kautta aikain suurin tiedeopetuksen ja tieteen popularisoinnin tapahtuma


Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) ja Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö (UNESCO) käynnistivät tähtitieteen vuoden teemalla "Löydä maailmankaikkeus". Juhlavuodella on ollut erinomainen näkyvyys lukemattomien pienten tapahtumien ja suurten kansainvälisten hankkeiden ansiosta. Tähtitieteen vuoden vaikutukset tuntuvat vielä vuosienkin kuluttua. Tähtitieteilijät kokoontuvat parhaillaan Italian Padovassa vuoden kaksipäiväisiin päättäjäisiin.

Pienosmalleja, kaukoputkeen katsomista, paraateja ja näyttelyitä

Useissa maissa tähtitiede tuotiin suuren yleisön nähtäville aivan uusilla tavoilla. Ruotsalaiset loivat maailman suurimman aurinkokuntamallin, jossa Aurinkoa edusti valtava pallomainen Ericsson Globe Arena -halli Tukholmassa ja mittakaavan planeetat oli siroteltu ympäri maata. Suomessa tehtiin myös valtava aurinkokunnan malli, jossa Aurinko oli sijoitettu Helsingin asematunneliin. Näyttelyn aikana 50 000 ihmistä näki lattiaan liimatun nelimetrisen Auringon kuvan joka päivä! Pariisin metroasemilla oli esillä 500 metriä tähtitieteellisiä valokuvia miljoonien matkustajien nähtävänä.

Vuoden 2009 kuluessa yli miljoona kanadalaista koki Galilein hetken, tähtitieteellisen havainnon, joka avasi heidän silmänsä maailmankaikkeudelle. Portugalissa yli 300 000 ihmistä otti osaa tähtitiede-tapahtumaan, joka pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan 4,8 km mittaisella maalauksella. Japanissa yli 7 miljoonaa ihmistä osallistui tähtien havainnointiin vuoden kuluessa.

Tähtitieteen vuoden näkyvyys digitaalisessa mediassa on ollut valtaisaa. Siihen liittyvien blogien ja tviittien määrä oli miljoonia. Cosmic Diary -blogi, jossa 60 tähtitieteilijää ympäri maailmaa bloggasi töistään ja elämästään, sai yli 250 000 kävijää. Elokuussa yli 10 000 henkilöä osallistui meteorien tarkkailuun Twitterissä. Tämä oli ensimmäinen tämän kaltainen tapahtuma lajissaan, ja samalla eräs suurimmista tähtitieteen vuoteen liittyvistä massatapahtumista. Tapahtuman molempina iltoina Perseidien meteoriparvi oli eniten keskusteltu aihe Twitterissä koko maailmassa!

Eräs kekseliäimmistä ja omintakeisimmista tavoista tuoda tähtitiedettä esiin olivat paraatit. Tammikuussa intialaiset tähtitieteilijät osallistuivat kansallispäivän paraatissa New Delhissä. Rio de Janeiron karnevaaleissa sambakoulu Unidos da Tijuca teemoitti paraatinsa tähtitieteen vuoden kunniaksi. Dublinissa tähtitiedeaiheet reunustivat katuja St. Patrickin päivän paraatissa.

Suomessa tapahtumia ympäri maan

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja kansainvälisen tähtitieteen vuoden järjestelytoimikunta olivat päävastuussa vuoden tapahtumista. Ne järjestettiin ja yhteistyössä yli 40 tähtiharrastusyhdistyksen, yliopistojen tähtitieteen laitosten ja lähitieteiden tutkimusyksiköiden, koulujen ja opettajajärjestöjen sekä eri viestimien kanssa.

Vuoden aikana järjestettiin kymmeniä havaintotapahtumia ympäri Suomen, joissa ihmisillä oli mahdollisuus katsoa kaukoputkeen ja keskustella taivaan tapahtumista asiantuntijoiden kanssa. Keväällä ja syksyllä Ursan planetaario kiersi Suomessa eri paikkakuntia ja tarjosi näytöksiä kouluissa ja kirjastoissa.

Tähtitiede oli Joensuun keväisen SciFestin teemana. Sen aikana tuhannet koululaiset, lukiolaiset ja opettajat oppivat uutta tieteestä, teknologiasta ja ympäristöstä. Vuoden aikana järjestettiin myös lähes parikymmentä erilaista näyttelyä. Esimerkkeinä suomalaisten tähtivalokuvaajien oma näyttely Tunnelmia taivaalta, Pohjois-Karjalan museon ja tähtiyhdistys Seulasten Väinämöisen polvelta tähiksi taivaalle sekä joulukuussa Lasipalatsin aukiolla järjestetty Universumin näkymiä -valokuvanäyttely.

Tähtiharrastajat tempaisivat keväällä osallistumalla maailmanlaajuiseen 100 tuntia tähtitiedettä -tapahtumaan järjestämällä samanaikaisesti useita tapahtumia eri puolilla Suomea. Syksyllä perinteinen tähtiharrastusviikko kokosi merkittävän määrän yleisötapahtumia ja esitelmiä syyspäiväntasauksen tienoille.

Itse tekemällä ja kokemalla oppii

Tähtitieteen vuoden kansainväliset hankkeet osoittautuivat menestyksellisemmiksi kuin kukaan oli uskaltanut kuvitella. Vuoden aikana pidettiin kaksi maailmanlaajuista star-partya, 100 tuntia tähtitiedettä huhtikuussa ja Galilein yöt lokakuussa. Tapahtumat keräsivät yli kolme miljoonaa osallistujaa, joista monet näkivät taivaankappaleita kaukoputkella ensimmäistä kertaa. Tapahtuman kohokohta oli vuorokauden mittainen verkkolähetys "Maailman ympäri 80 teleskoopilla", johon osallistui observatorioita ympäri maailmaa ja avaruudesta. Katsojat saivat mahdollisuuden nähdä millaista elämä on hyvinkin erilaisilla tähtitorneilla. Maratontapahtuma oli esimerkki tähtitieteellisen tutkimuksen kirjosta.

Galileoscope, tee-se-itse -kaukoputki oli yksi vuoden vetonauloista. Niitä on jaettu 96 maahan jo yli 110 000 kappaletta ja niitä tullaan jakamaan vielä ainakin 70 000 lisää. Galileoscopen kaltaisia oman tekemisen kautta opettavia tiedeprojekteja on käynnissä ympäri maailman. Erilaisissa havaintoprojekteissa on tehty yli 20 000 muistiin merkittyä yötaivaan havaintoa ja monet näistä projekteista jatkuvat myös vuonna 2010. Projektien kautta ihmiset pääsevät osallisiksi tieteellisestä työstä ja samalla tutkijat saavat laajaa tutkimusaineistoa. Samalla leviää myös ymmärrys siitä, että elämme yhdellä luonnonvaroiltaan rajallisella planeetalla.

Maasta maailmankaikkeuteen -valokuvanäyttely, joka esittelee kauneimmat tähtikuvat suuressa koossa, järjestettiin 70 maassa yli 500 erillisessä tapahtumassa. Erityisprojektin maailma yöllä yhteydessä järjestettiin näytöksiä 18:a Yhdysvaltain osavaltiossa. Molempien projektien tarkoituksena oli muistuttaa yötaivaan kauneudesta. Ne konkretisoivat osallistujille kuinka ihmiskunta on yksi yhtenäinen perhe taivaan ikuisen holvin alla.

Yli 75 maassa on järjestetty Galileo-opettajankoulutusohjelmia, joista on muodostunut eräs suurimmista maailmanlaajuisista tähtitieteen opetusverkostoista. Portaali maailmankaikkeuteen on puolestaan ensimmäinen verkkosivusto, joka tarjoaa yhdessä paikassa kaikki tähtitiedeuutiset. Portaalissa on huhtikuisten avajaisten jälkeen käyty yli 300 000 kertaa.

Kansainvälisen tähtitieteen vuoden johtoryhmän puheenjohtaja ja Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin presidentti vuonna 2009 Catherine Cesarsky kertoo: "Viimeisten 12 kuukauden aikana tähtitieteellä on ollut vankka sija yleisön mielikuvituksessa. Kansainvälinen tähtitieteen vuosi oli unohtumaton kokemus ja olen erittäin tyytyväinen tietäessäni, että useat projektit tulevat jatkumaan."

Tähtitiede kiinnostaa laajasti

Poliittinen kiinnostus tähtitiedettä kohtaan oli suurta, joka jo itsessään on saavutus mille tahansa kansansivistyshankkeelle. Valtionpäämiehet, edustajainhuoneet ja kongressit tukivat tähtitieteen vuotta monipuolisesti.

Tähtitieteen vuosi oli suuri tapahtuma myös Maata kiertävällä radalla. Maaliskuussa japanilainen astronautti Koichi Wakata matkusti avaruussukkula Discoveryn kyydissä kv. avaruusasemalle mukanaan tähtitieteen vuoden logolla varustettu lippu. Kanadalainen astronautti Bob Trisk puolestaan nauhoitti kansainvälisellä avaruusasemalla erityisen viestin tähtitieteen vuoden kunniaksi, jossa hän korosti yötaivaan ihmeitä ja kannusti kaikkia sukeltamaan tähtitieteen pariin. Avaruussukkula Atlantis vei toukokuisella Hubblen huoltolennolla mukanaan avaruuteen kopion Galilein neljäsataa vuotta vanhasta kaukoputkesta. Toukokuussa laukaistiin myös Euroopan avaruusjärjestön (ESA) maailmankaikkeuden alkuhetkiä tutkivat Herschel- ja Planck-luotaimet. Ariane 5 kantoraketin kyljessä avaruuteen nousi myös tähtitieteen vuoden logo.

Vuoden aikana julkaistiin kehuttuja avaruusaiheisia elokuvia. Katse taivaalle -dvd:tä jaettiin yli 300 000 kappaletta 33:na eri kieliversiona. Sen kertoma tarina kaukoputken historiasta palkittiin MEDEA 2009 -kilpailussa juryn kunniamaininnalla. Toisen elokuvan 400 vuotta kaukoputken historiaa on nähnyt jo 2,5 miljoonaa ihmistä. Elokuvan animaatiot, käsikirjoitus, kuvaus ja tuotanto on myös palkittu. Tieteen historian vaikutusvaltaisimmasta 11-vuotiaasta Venetia Burney Phairista kertova dokumentti Pluton nimi on moninkertaisesti palkittu eri elokuvafestivaaleilla.

Jotkin projektit ylittivät kirjaimellisesti rajoja. GalileoMobile -projektissa tähtitieteen ihmeet tuotiin kahden kuukauden ajan chileläisille, perulaisille ja bolivialaisille lapsille. Tunisiassa Astro-bus oli vastaavanlainen projekti. Tammikuusta syyskuuhun se kiersi ympäri maata ja saavutti 100 000 kaikenikäistä tunisialaista. Kaukoputkia matkusti myös ympäri Argentiinaa tarjoten tuhansille ihmisille tilaisuuden nähdä taivaankansi kaukoputken läpi.

Tähtitieteen vuoden jälkeen

Kv. tähtitieteen vuoden tavoite alusta alkaen oli muodostaa kestäviä yhteistyöverkostoja ja projekteja sekä levittää tietoa kekseliäistä tavoista popularisoida tähtitiedettä. Valtaosa vuoden kulmakiviprojekteista jatkuu myös vuoden 2009 jälkeen. Kv. vuoden verkostojen ylläpito on yksi tärkeimmistä vuoden perinnöistä ja nämä verkostot tulevat jatkossakin innostamaan miljoonia ihmisiä tähtien pariin.

Robert Williams, nykyinen kv. tähtitieteen unionin presidentti kertoo: "Kansainvälinen tähtitieteen vuosi on kenties ohi, mutta se jättää meille merkittävän perinnön. Perustukset on nyt valettu tähtitieteilijöille ja tähtiharrastajille kautta maailman, jotta he voivat jatkaa vuonna 2009 aloitettua työtä ja huolehtia siitä, että maailmankaikkeus on jokaisen löydettävissä myös kaukana tulevaisuudessa."


Linkkejä

Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 Suomessa
Vuoden päättäjäisten verkkosivu
Tähtitieteen vuoden kansainväliset sivut
Tähtitieteen vuoden perintö

Lisätietoja

Pedro Russo
IYA2009 Coordinator
ESO ePOD, Garching, Germany
Tel: +49 89 320 06 195
Cellular: +4917661100211
E-mail: prusso ät eso.org

Lars Lindberg Christensen
IYA2009 Secretariat Manager/IAU Press Officer
ESO ePOD, Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Cellular: +49-173-3872-621
E-mail: lars ät eso.org

Prof. Tapio Markkanen
Suomen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja
E-mail: tapio.markkanen ät helsinki.fi

Sihteeri Walter Rydman
puhelin: (09) 6840 4010
E-mail: walter.rydman ät ursa.fi

Muita kontakteja

Yolanda Berenguer
UNESCO Focal Point for the International Year of Astronomy 2009
UNESCO HQ, Paris
Tel: +33-1-45684171
E-mail: y.berenguer ät unesco.org

Ian Corbett
IAU General Secretary, Paris, France
Tel: +33 143 258 358
Cellular: +44 7919 888 942
E-mail: icorbett ät eso.org