1.6.09 ursa(a)ursa.fi

Ursan havaintokilpailu alkaa Aurinkoviikolla.


Kesällä lähin tähtemme Aurinko paistaa korkealta ja valoa riittää pitkään. Laiturinnokassa tai terassilla nautitaan lämmöstä. Kansainvälisen tähtitieteen vuoden kesän avaa valtakunnallinen Aurinkoviikko 1.–7.6. Samalla alkaa Ursan havaintokilpailu, jossa Galileo Galilein jälkiä seuraten määritetään oma sijainti maapallolla Auringon avulla.

Nykyisin sijaintinsa missä tahansa saadaan selville nopeasti ja helposti suhteellisen edullisen GPS-vastaanottimen avulla. Ennen satelliitteihin perustuvaa paikanmääritystä käytettiin erilaisia radiosuunnistusjärjestelmiä. Kaikki tämä on kuitenkin uutta. Vain vajaa vuosisata sitten tämänkaltaisia apuvälineitä ei ollut olemassa ja sijainti määritettiin tähtitieteellisistä havainnoista. Ursan vuoden loppuun asti kestävässä havaintokilpailussa tehdään sama taivasta havaitsemalla ilman kalliita apuvälineitä.

Leveysaste saadaan selville helposti Auringon, paperin, kynän ja laskimen avulla. Pituusaste voidaan sen jälkeen määrittää kelloa tai kuten Galileo Galilei aikanaan esitti havaitsemalla Jupiterin neljää kuuta. Kuiden kieppumisen Jupiterin ympärillä näkee jo kiikareilla. Yksityiskohtaiset ohjeet havaintojen tekemiseen ja tietojen lähettämiseen Ursalle löytyvät kansainvälisen tähtitieteen vuoden sivuilta.

Aurinkoviikon aikana tähtiyhdistykset eri puolilla maata järjestävät tapahtumia ja näytöksiä, joissa yleisö pääsee turvallisesti katsomaan Aurinkoa. Ohjelmasta löytyy myös Aurinkoa esitteleviä esitelmiä. Viikon puolivälissä Ursan tähtitornilla ja Kiasmassa järjestetään taitelija Ulla Taipaleen koordinoima tapahtuma Tutkimusmatka auringonpimennykseen.


Linkkejä

Aurinkoviikon ohjelma
Tutkimusmatka auringonpimennykseen
Määritä sijaintisi Auringon avulla ja Ilmoita tuloksistasi

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
(09) 684 0400
walter.rydman ( a ) ursa.fi