16.5.09 ursa(a)ursa.fi

Ansioituneita tähtiharrastajia palkittiin

Ursa jakoi Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille 16. toukokuuta Järvenpään tähtipäivillä. Stella Arcti -palkintoja on jaettu jo vuodesta 1988 lähtien ja se on Ursan merkittävin tähtiharrastuksesta myönnettävä tunnustus.

Stella Arcti -palkinnoissa on kaksi kategoriaa. Vuoden merkittävin havainto ja ansiokas harrastustoiminta. Ursan hallitus päättää vuosittain palkittavista henkilöistä tähtiharrastajien itsensä tekemän esityksen perusteella. Lisäksi palkinto voidaan myöntää samalle henkilölle vain kerran. Seuraavilla kerroilla myönnetään kunniamaininta.

Vuoden havainnosta palkitaan

Petri Kehusmaa ja Mikko Päivinen
Supernovan SN 2008im löytäminen

Supernovalöydöt vaativat järjestelmällistä ja huolellista havaintotyötä ja pitkän monivuotisen esityön. Kehusmaa ja Päivinen ovat vieneet suomalaista havaitsevaa tähtiharrastusta huimalla harppauksella eteenpäin.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkitaan

Jukka-Pekka Metsävainio
Ansiokkaasta tähtivalokuvausharrastuksesta

Jukka-Pekka Metsävainio on tehnyt tähtikuvauksen alalla kansainvälisesti merkittäviä läpimurtoja. Tammikuussa 2009 hänen kuvansa julkaistiin NASA:n päivän tähtivalokuvana (NASA Astronomy Picture of the Day). Näkökulma Metsävainion loistavissa kuvissa on mielenkiintoinen.

Kunniamaininta ansiokkaasta havaintotoiminnasta

Marko Riikonen
Rovaniemellä 6.11.2008 havaittu uusi halo (Heijastunut Parryn kaari)

Marko Riikosen havaintotoiminta on ollut jo kauan erittäin aktiivista. Jokaisen haloja harrastavan unelma on aiemmin tuntemattoman halon havaitseminen. Sen toteutuminen vaatii pitkän kokemuksen haloilmiöistä ja huomattavan innokkuuden harrastamiseen. Riikonen on palkittu Stella Arctilla vuonna 1996.Linkkejä

Kehusmaan ja Päivisen supernovalöytö kuvineen
Metsävainion päivän tähtivalokuva 31.1.2009
Riikosen havaitsema uusi halo

Lisätietoja

Jaostotoimikunnan pj. Markku Nissinen
040 587 7600