11.5.09 ursa(a)ursa.fi

Tähtipäivät Järvenpäässä 16.–17.5.


Kansainvälisenä tähtitieteen vuonna 36. tähtipäivät järjestetään Järvenpäässä.

Päivien esitelmät vievät kuulijat tähtitieteen viimeisimpien tapahtumien äärelle. Tähtiharrastusta lähestytään usealta kantilta kevyestä yötaivaan tähtien tarkkailusta raskaan sarjan havaitsemiseen. Tähtiharrastuksen piiriin kuuluvat taivaan tapahtumien ohella myös ilmakehän ja luonnon ilmiöt sekä vaikkapa pienoisrakettien suunnittelu ja ammunta.

Esitelmöitsijöinä kuullaan mm. useasti palkittua tunnettua tieteen popularisoijaa Hannu Karttusta, joka kertoo kaukoputken 400 vuotisesta historiasta. Lauantain kohokohtia on kosminen kahvihetki. Sen aikana Markus Hotakainen ja Markku Poutanen keskustelevat Jari Mäkisen johdolla syksyllä Helsingin Lasipalatsin aukiolla avattavan Universumin näkymiä -näyttelyn tähtivalokuvien herättämistä ajatuksista. Millaisia ikkunoita se avaa maailmankaikkeuteen ja mitä tähtitiede on näistä kuvista oppinut.

Tähtitieteen vuoden eräs teemoista on naisten innostaminen perinteisesti miehisenä alana pidetyn tähtitieteen pariin. Historiassa on lukuisia esimerkkejä merkittävää tutkimusta tehneistä naisista. Tieto-Finlandialla 2008 palkittu Marjo T. Nurminen kertoo lauantaina tähtitieteen unohdetuista naistutkijoista ja heidän saavutuksistaan.

Ohjelma:

Lauantaina 16.5. klo

Sunnuntaina 17.5. klo

Tähtipäivät järjestetään Järvenpään Koivusaaren koululla. Järjestäjinä ovat yhteistyössä Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Keski-Uudenmaan Altair.

Päiville on vapaa pääsy.

Tähtipäivien tarkempi ohjelma ja lisätietoja


Linkkejä

Tähtipäivien pääsivu
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi Suomessa

Yhteydenotot

Matti Salo, pääjärjestäjä
Keski-Uudenmaan Altair
050-525 2892
altair (at) ursa.fi