31.3.09 ursa [ät] ursa.fi

Viikonlopun tähtitiedemaraton rikkoo ennätykset

Sata tuntia tähtitiedettä 2.–5.4. on kansainvälisen tähtitieteen vuoden kevään suurtapahtuma. Sadan tunnin aikana järjestetään yli 1500 tapahtumaa 130 maassa. Tilaisuuksiin odotetaan osallistuvan päälle miljoona ihmistä, joten tiedossa on kaikkien aikojen suurin tiedettä popularisoiva tapahtuma.

Suomessa Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, paikalliset tähtiyhdistykset ja muut tähtitiedettä lähellä olevat tahot järjestävät tapahtumia yli 15 paikkakunnalla. Ohjelmassa on näytöksiä, näyttelyitä ja esitelmiä. Kaukoputket tuodaan ihmisten joukkoon toreille ja kadunvarsiin ja tähtitornit ovat yleisölle avoinna.

Ursassa Helsingissä kuullaan mm. aurinkokunnasta, kosmologiasta, eksoplaneetoista ja pienoisrakettien ammunnasta. Kaivopuiston tähtitornilla on tähtinäytöksiä selkeällä säällä klo 21–23 kaikkina neljänä iltana. Lauantaina 4.4. tornilla on säästä riippumatta avoimet ovet.

Tuorlan observatorion laajaan ohjemaan kuuluu esitelmiä, maksuttomia planetaarioesityksiä sekä aurinko- ja tähtinäytöksiä observatorion teleskoopeilla. Muista esitelmistä esimerkkinä Tampereella käytävä toisinto vuoden 1920 suuresta väittelystä Heber Curtisin ja Harlow Shapleyn välillä, jolloin aiheena oli maailmankaikkeuden koko.

Verkossa alkaa 3.4. klo 12.00 vuorokauden kestävä suora lähetys Around the world in 80 telescopes. Lähetys kiertää maailman parhaissa observatorioissa kaikilla mantereilla ja käy kiertoradan avaruusteleskoopeilla. Yleisö voi osallistua ohjelmaan kysymyksin ja viestein. Verkossa voi myös seurata ohjelmaa maailman tiedekeskuksista tai etäohjata teleskooppia..

Tähtitieteen vuoden päätavoitteita on innostaa ihmisiä luonnontieteiden ja tähtitieteen pariin sekä herättää heidät huomaamaan tähtitaivaan merkitys ihmiskuntaa yhdistävänä tekijänä. Vuonna 2009 tulee kuluneeksi myös neljäsataa vuotta Galileo Galilein (1564-1642) maailmankuvaa mullistaneista havainnoista. Tuolloin hän kurkisti ensi kerran omatekoiseen kaukoputkeensa ja havaitsi neljä kiertolaista Jupiterin ympärillä. Havainnoista käynnistyi yhä jatkuva tähtitieteellisten löytöjen sarja ja luonnontieteiden kehitys, jotka ovat perinpohjaisesti muuttaneet maailman.

Tavoitteena on saada sadan tunnin aikana mahdollisimman moni kurkistamaan kaukoputkeen aivan kuten Galilei aikanaan. Jokainen voi löytää maailmankaikkeuden ja kokea oivaltamisen ilon!


Kotimaisia linkkejä

Suomen pääsivu
100 tuntia tähtitiedettä — Helsingin tapahtumat
100 tuntia tähtitiedettä — Tuorlan observatorio
100 tuntia tähtitiedettä — Kaikki kotimaiset tapahtumat
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi Suomessa

Ulkomaisia linkkejä

Sata tuntia tähtitiedettä -tapahtuman kansainvälinen pääsivu
Around the world in 80 telescopes -verkkolähetys; Tapahtuman järjestäjä ESO:n tiedote
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
(09) 684 0400
walter.rydman ( a ) ursa.fi