24.3.09 ursa [ät] ursa.fi

Ursa mukana Tunti maapallolle - tapahtumassa

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana valot sammutetaan ympäri maailmaa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.3. klo 20.30–21.30 ja sen tavoitteena on viestittää huolta ilmastonmuutoksesta.

Kaupunkien valaistuksen väheneminen tunniksi paljastaa kaupunkilaisille myös tähtitaivaan. Kaupungistumisen levitessä yhä suuremmalle osalle ihmisiä pimeän tähtitaivaan loisto jää tuntemattomaksi, kun kaupunkien öinen valaistus peittää tähdet alleen. Tähtitaivas on kautta historian inspiroinut taiteilijoita ja tieteilijöitä, vaikuttanut keskeisesti mytologiaan, ruokkinut ihmisten uteliaisuutta ja ilahduttanut kauneudellaan. Valosaasteeksi luokiteltava tarpeeton hajavalo häivyttää näkyvistä osan kulttuuriperintöämme.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja tähtiharrastajat kautta maan osallistuvat Tunti maapallolle -tapahtumaan. Tarkoituksena on herättää ihmiset huomaamaan pimeän taivaan merkitys ja kutsua heidät samalla mukaan viettämään parhaillaan meneillään olevaa kansainvälistä tähtitieteen vuotta. Neljäsataa vuotta sitten Galileo Galilei teki silloisen maailmankuvan mullistaneen havainnon huomatessaan kaukoputkensa läpi neljän kuun kiertävän Jupiteria. Nyt tähtiharrastajat tuovat kaukoputkensa turuille ja toreille, jotta ohikulkijat voivat kurkistaa putkeen kuten Galilei aikanaan.

Tähtiharrastajien osallistuminen Tunti maapallolle -tapahtumaan on samalla varaslähtö viikkoa myöhemmin kautta Suomen järjestettävään Sata tuntia tähtitiedettä -tapahtumaan.


Linkkejä

Suomen Earth hour -sivut
Tähtiharrastajien tapahtumat 28.3.

Sata tuntia tähtitiedettä 2.-5.4.
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
(09) 684 0400
walter.rydman(a)ursa.fi