17.9.08 ursa(a)ursa.fi

Valtakunnallinen tähtiharrastusviikko 22.-28.9.2008


Tähtiharrastusviikkoa vietetään 22.-28.9.2008. Käännä öiden pimentyessä katseesi ylös ja tutustu tähtiharrastajien toimintaan omalla paikkakunnallasi. Viikon aikana tähtiyhdistykset ympäri Suomen järjestävät monenlaisia harrastukseen liittyviä tapahtumia ja monilla tähtitorneilla on avoimet ovet. Tarkempia tietoja saa tähtiyhdistysten omilta verkkosivuilta.

Syyspäiväntasaus on 22.9., jolloin yö ja päivä ovat lähes yhtä pitkät. Tasauspäivän jälkeen yö on pohjoisella pallonpuoliskolla päivää pidempi.


Tähtiharrastusviikon tapahtumia

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Helsinki

Aurinkonäytös su 28.9. klo 13-15 Ursan tähtitornilla Kaivopuistossa. Selkeällä säällä Ursan tornissa katsellaan Aurinkoa turvallisilla havaintolaitteilla. Näytökseen on vapaa pääsy.

Forssan Uranus

Uranuksen tähtiharrastuspäivä sunnuntaina 21.9.2008 klo 16 Hämeen Luontokeskuksessa teemalla: "Mitä kaikkea tähtiharrastus on." Lisätietoja.

Keski-Uudenmaan Altair

Lauantaina 20.-21.9.2008 klo 19.00 - 9.00 Järvenpään Niemennokan havaintopaikalla,
Niemennokantie 1.

Valtakunnallisen Tähtiharrastusviikon Keski-Uudenmaan aloitustapahtuma. Vanhankylänniemen tapahtumassa yleisöllä on mahdollisuus seurata tähtitaivaan ja oman Maa-planeettamme ilmakehän ilmiöitä Auringon laskusta Auringon nousuun. Lisäksi ohjelmassa on pieniä, muutaman minuutin mittaisia esityksiä tähtitieteen ja -harrastuksen eri osa-alueilta sekä opastusta laitteiden käyttöön ja harrastuksen aloittamiseen.

Osanottajilla on myös mahdollisuus omien makkaroiden paistamiseen nuotiolla. Paikalla mahdollisesti myös puffetti.

Mukaan lämpimiä vaatteita, vähän omaa evästä, istuin/makuualusta ja iloista mieltä. Myös omia havaintovälineitä voi otta amukaan.

Pääsymaksuton tapahtuma on täysin päihteetön ja toteutuu vain selkeällä ja muutenkin hyvällä säällä.

Lisätietoja: puh: 050 337 0919

Kirkkonummen komeetta

Kartat paikoista täällä.

Lisätietoja: Seppo Linnaluoto
puh. (09) 297 7001, 040 595 3472
Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Lakeuden Ursa

Lakeuden Ursalla on Sahannevan observatoriolla kolme avoimien ovien iltaa 24.-26.9. välisenä aikana klo 18-21 joka ilta.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua sekä Lakeuden Ursan toimintaan ja observatorioon että tähtiharrastukseen yleensä. Esillä on mm. tähtitieteellistä kirjallisuutta, erilaisia havainto-välineitä sekä luonnollisesti mahdollisuus liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Selkeällä säällä observatorion teleskooppien näkökenttään pyritään hakemaan alkuillasta laskeva Aurinko ja hieman myöhemmin mm. aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter, joka näkyy iltayöstä matalalla lounaisella taivaalla.

Tampereen Ursa

23.9. Yleisöluento syksyn tähtitaivaasta.
Kunniapuheenjohtaja Kari Kuure kertoo millaisia ilmiöitä pimeän ajan taivaalta voi bongata. Jo nyt monet ovat huomanneet matalalla etelässä timantin lailla loistavan Jupiterin, mutta näkyykö kevättaivaalla jo toiset planeetat? Vanhan Kirjaston musiikkisalissa (2. kerros). Vapaa pääsy.

27.9. Avoimien ovien ilta Kaupin tähtitornilla.
Tähtiharrastusviikon kunniaksi Tampereen Ursa järjestää avointen ovien illan lauantaina 27.9. klo 21-23. Yleisö voi tutustua tähtitorniin ja sen laitteisiin. Tilaisuuden yhteydessä on helppo esittää tähtitornin oppaille mieltä askarruttavia kysymyksiä avaruuteen liittyen. Vapaa pääsy.

Turun Ursa

Turun Ursalla on avoimet ovet Iso-Heikkilän tähtitornilla perjantaina 26.9. klo 19 - 22.

Lisätietoja verkosta
s-posti: ursa (at) utu.fi
puh: (02) 245 2195


Linkkejä

Tähtiharrastusviikko
Tähtiyhdistykset

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
(09) 684 0400
walter.rydman(a)ursa.fi