17.5.08 ursa(a)ursa.fi

Ursa palkitsi tähtiharrastajia

Ursa jakoi Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille 17. toukokuuta Kirkkonummen valtakunnallisilla tähtipäivillä. Stella Arcti -palkintoja on jaettu jo vuodesta 1988 lähtien ja se on Ursan merkittävin tähtiharrastajille myönnettävä tunnustus

Vuoden havainnosta palkitaan

Marko Mikkilä
Ensimmäiset valokuvat Kernin kaaresta

Mikkilä onnistui ensimmäisenä maailmassa kuvaamaan harvinaisen Kernin kaaren, joka on vuodesta 1895 asti tunnettu haloilmiö. Halot syntyvät ilmakehän jääkiteistä, joista kirkkaan valonlähteen kuten Auringon tai Kuun valo heijastuu. Tulos on erilaisia valoisia renkaita, kaaria ja pilareita. Marko Mikkilän 17.11.2007 Sotkamossa ottamat kuvat jäävät historiaan.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkitaan

Arvo Kuusela
Elämäntyöstä planetaario-ohjaajana ja merkittävästä harrastustoiminnasta

Arvo "Arkki" Kuusela on 25 vuoden aikana innostanut kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria tähtitieteen pariin kiertäessään planetaarionsa kanssa ympäri Suomen. Sivistystyönsä ohella Arkki on vaikuttanut merkittävästi paikallisiin harrastusmahdollisuuksiin ollen perustajana ja kantavana voimana sekä Alfa-80 että Halley-85 -tähtiyhdistyksissä.

Timo-Pekka Metsälä
Merkittävästä työstä tähtivalokuvaajana sekä kuvaustaitojen levittämisestä harrastajien keskuuteen

Metsälä on jo kauan tehnyt työtä tähtivalokuvauksen parissa ilahduttaen katsojia taidokkailla kuvillaan. Hän on valottanut lukuisille kuvauksesta innostuneille harrastajille digitaalisen tähtivalokuvauksen saloja lennokkailla kursseillaan.

Kunniamaininta ansiokkaasta havaintotoiminnasta

Arto Oksanen
Pitkästä havaintotoiminnasta ja erityisesti gammapurkauksen jälkihehkun löytämisestä 11.10.2007

Oksanen on jo vuosia ollut Suomen tuotteliaimpia havaitsijoita, jonka löydöt ovat usein ylittäneet uutiskynnyksen. Oman havaintotoimintansa ohella hän jaksaa aikaansa säästämättä tukea ja neuvoa muita tähtiharrastajia. Vuodelta 2007 muistetaan erityisesti gammapurkauksen 071010B jälkihehkun havaitseminen. Oksasen putki löysi hehkun vain 17 minuuttia NASAn antamasta hälytyksestä ja näin hänestä tuli ensimmäinen purkauksen havainnut tähtiharrastaja pohjoisella pallonpuoliskolla.Linkkejä

Tiedote Mikkilän ensimmäisistä valokuvista Kernin kaaresta 28.1.2008
Tiedote Oksasen löytämästä gammapurkauksen jälkihehkusta 16.10.2007
Kertomus Arvo Kuuselan toiminnasta Halley-85:n sivuilla
Timo-Pekka Metsälän sivusto

Lisätietoja

Puheenjohtaja Jorma Koski
0400 431 911

Jaostotoimikunnan pj. Mikko Suominen
050 5963 912