28.7.07 ursa(a)ursa.fi

Tähtiharrastajia palkittu

Ursa jakoi perinteiset Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Artjärvellä järjestetyssä valtakunnallisessa Cygnus 2007 -tähtiharrastustapahtumassa.

Vuoden havainnosta palkitaan

Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen, supernovan SN2007ae löytämisestä 19.2.2007.

Varkautelaiset Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen löysivät supernovan galaksikuvausprojektinsa yhteydessä Varkauden Härkämäen observatoriossa. Tämä on ensimmäinen Suomesta käsin tehty supernovalöytö. Nissinen saa aiemmin palkittuna harrastajana löydöstään erityisen Stella Arcti -maininnan.

Jarmo Moilanen, lokakuun camelopardalidit -meteoriparven löytämisestä.

Vaalalainen Jarmo Moilanen löysi parven meteoreiden havaitsemiseen tarkoitetulla videokamerajärjestelmällä jo syksyllä 2005. Parvi sai vahvistuksen vuoden 2006 syksyllä, kun siihen kuuluneita meteoreita havaittiin uudestaan muilla havaintoasemilla eri puolilla Eurooppaa. Uusien luotettavasti dokumentoitujen meteoriparvien löytäminen on maailmassa erittäin harvinaista, mikä lisää löydön merkitystä. Moilanen saa löydöstään erityisen Stella Arcti, koska hänet on palkittu jo aiemmista havainnoistaan.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkitaan

Martti Muinonen, ansiokkaasta toiminnasta Ursan havaintovälinejaostossa sekä paikallisessa yhdistystoiminnassa.

Lappeenrantalainen Martti Muinonen on toiminut usean vuoden ajan kaukoputkien ja niiden rakentamisen parissa. Vuodesta 2004 lähtien hän on toiminut havaintovälinejaoston vetäjänä, organisoiden mm. harrastajien yhteydenpitoa, jaoston kokoontumisia sekä lehtikirjoittelua. Muinonen on myös pitkän linjan paikallisyhdistysaktiivi. Hän toiminut Etelä-Karjalan Novan eri luottamustehtävissä käytännössä yhdistyksen perustamisesta 1970-luvulta lähtien.Linkkejä

Tiedote Hentusen ja Nissisen supernovalöydöstä 9.3.2007
Tiedote Moilasen löytämästä tähdenlentoparvesta 29.11.2006
Ursan havaintovälinejaosto

Lisätietoja

Puheenjohtaja Jorma Koski, 0400 431 911