20.4.07 ursa(a)ursa.fi

Suomalaisen tietokirjallisuuden viennissä vauhtia


Suomalaisia ajatuksia Albert Einsteinista voi pian lukea myös Einsteinin omalla äidinkielellä. Viime viikolla tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkitun professori Jukka Maalammen kirja Maailmanviiva: Albert Einstein ja moderni fysiikka julkaistaan saksaksi.

Kirjan kustantaja Ursa on allekirjoittanut saksannoksesta sopimuksen maailman toiseksi suurin luonnontieteen ja tekniikan alan kustantajan Springer Verlagin kanssa. Viime vuoden lopulla Dornbusch julkaisi Ursan kustantaman Esko Valtaojan kirjan Kotona maailmankaikkeudessa saksaksi.

Maalampi käsittelee Einsteinin tieteellistä perintöä. Einsteinin merkitys nykyfysiikalle ja -teknologialle on ehkä vieläkin suurempi kuin yleisesti ymmärretään. Hänen jälkensä näkyvät monilla ajankohtaisilla tutkimusaloilla ja useita hänen teorioidensa ennustuksia testataan yhä kokeellisesti. Monet arkisetkin laitteet on kehitetty Einsteinin keksintöjen pohjalta: esimerkiksi dvd-levyt, digikamerat tai GPS-paikantimet.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon perusteluissa Maalammen kerrotaan "onnistuneen löytämään uuden ja raikkaan tavan käsitellä yhtä aikamme tiedeikonia. Maailmanviiva on elävästi kirjoitettu, tiivis esitys modernin fysiikan synnystä. Se on tieteenhistorian helmi, josta piirtyy hieno tausta nykyfysiikalle ja teknologialle."

Jukka Maalampi on fysiikan professori Jyväskylän yliopistossa. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat teoreettinen hiukkasfysiikka, hiukkasastrofysiikka, kosmologia ja fysiikan historia. Maalampi esiintyy Jyväskylän kirjamessuilla lauantaina 21.4 klo 15.30.


Linkkejä

Opetusministeriön tiedote valtionpalkinnoista
Lauri Jäntin säätiön kunniamaininta Maailmanviivalle
Maailmanviiva: Albert Einstein ja moderni fysiikka

Kuvia

Lataa painokelpoinen kansikuva kirjasta jpg / pdf

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Markku Sarimaa, 09 6840 4060