10.3.06 ursa(a)ursa.fi

Maapallo yöllä - Globe at Night 22.-29.3.


Maapallo yöllä - Globe at Night on kansainvälinen kampanja, jolla pyritään kiinnittämään kansalaisten huomiota tähtitaivaan ilmiöihin ja erityisesti niiden näkymistä haittaavaan valosaasteeseen. Yleisöä pyydetään osallistumaan valosaasteen kartoittamiseen havaitsemalla 22.-29.3. öisellä taivaalla näkyvää Orionin tähdistöä.

Osallistuminen on helppoa. Mene ulos kello 20 - 21 ja katso lounaisella taivaalla näkyvää Orionin tähtikuviota. Vertaa näkemääsi nettisivuilla www.globe.gov/GaN/ esitettyihin mallikuviin siitä miltä tähdistö näyttää erilaisissa valaistusolosuhteissa ja lähetä tulos nettilomakkeella.

Kampanjan tavoitteena on 5000 osallistujaa, joiden havainnoista syntyy kampanjan verkkosivuille maapallon laajuinen valosaastekartta.Kaupungeissa, joissa taivaalle heijastuu runsaasti hukkavaloa, himmeimmät tähdet häviävät valosaasteeseen ja vain kirkkaimmat tähdet erottuvat.

Kampanjaan liittyy kaksi yleisötapahtumaa. Lauantaina 25.3. klo 20 - 21 Ursan tähtitornilla Helsingin Kaivopuistossa katsellaan Orionia. Paikalla voi myös täyttää havaintolomakkeen. Sunnuntaina 26.3. kello 17 - 18 Heurekan Verne-teatterissa on tähtitaivastapahtuma, jossa Tuukka Perhoniemi Ursasta esittelee illan tähtitaivasta. Kumpaankin tapahtumaan on vapaa pääsy.


Lisätietoa:

Valosaasteesta: www.ursa.fi/ursa/jaostot/saa/valosaaste/
Havaintokampanjasta ja Ursan tähtitornista: Arja Hokkanen / Ursa , (09) 6840 4010, arja.hokkanen@ursa.fi
Heurekan tapahtumasta: Paula Havaste / Heureka (09)8579 375, paula.havaste@heureka.fi

Vinkkejä osallistujille:

Osallistujia pyydetään täyttämään lomake, jossa kysytyään havaitsijan aikavyöhykettä (select timezone). Suomen aikavyöhyke on talviaikana UTC +2 eli kaksi tuntia edellä Greenwichin nollameridiaanin aikaa. Kesäajan eli 26.3. alkaen Suomi on kolme tuntia UTC-aikaa edellä. Lomakkeessa pyydetään myös ilmoittamaan havaintopaikan koordinaatit. Ne saa selville Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla. Orionin tiimalasia muistuttava tähtikuvio löytyy lounaiselta taivaalta, läheltä taivaanrantaa. Ursan tähtikartasta voi tarkistaa kuvion sijainnin eri kellonaikoina.