5.8.04 webmaster (a) ursa.fi

Perseidien tähdenlentoparvi
poikkeuksellisen aktiivinen

Ensi viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä 11/12.8. kannattaa valvoa hieman tavallista pidempään. Silloin on nimittäin perseidien tähdenlentoparven huipentuma ja taivaalla voi kiitää jopa parisataa meteoria tunnissa.

Perseidit ovat tähdenlentoja, jotka näkyvät joka vuosi heinä-elokuussa. Tänä vuonna niitä on arvioitu näkyvän eniten elokuun 10.-13. päivän välillä. Suomalaisen tutkijan Esko Lyytisen laskelmien mukaan erityisen suurta määrää tähdenlentoja kannattaa odotella 11. ja 12. päivän välisenä yönä noin kello 23.40-00.20 välillä.

Keskimäärin hiekanjyvästen kokoisten kappaleiden osuessa Maan ilmakehään ne palavat tähdenlentoina. Perseidihiukkaset ovat kotoisin komeetta Swift-Tuttlen jättämästä hiukkasvanasta. Swift-Tuttle kulki aurinkokunnan sisäosissa viimeksi vuonna 1992, mistä johtuen perseidit oli erityisen hieno tähdenlentoparvi 1990- luvulla. Viime vuosina parven aktiivisuus on hieman vähentynyt, mutta tälle vuodelle on ennustettu poikkeuksellista maksimia.

Selkeällä säällä perseidit näkyvät hyvin, sillä koillisesta nouseva vähenevä kuu ei pahemmin haittaa tähdenlentojen havaitsemista. Nimensä mukaisesti perseidit näyttävät suihkivan Perseuksen tähtikuvion suunnalta ja niitä näkyy kaikkialla taivaalla.


Perseidien meteorit näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Niitä näkyy kuitenkin kaikkialla taivaalla. Kuva: Veikko Mäkelä.


Lisätietoja antaa Ursan meteorijaoston vetäjä Markku Nissinen p. 040 587 7600, meteorit (a) ursa.fi.

Painolaatuinen kuva: Perseidien tähdenlentoparven säteilypiste koillisella taivaalla perseidit.eps (Kuvan lähteenä mainittava Veikko Mäkelä / Ursa).