Ursa   Uutisia   Tiedotteet   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

30.4.04 ursa@ursa.fi

Täydellinen kuunpimennys yöllä 4./5.5.

Kuu pimenee täydellisesti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 4./5.5. Kuunpimennys syntyy, kun Kuu kulkee Maan varjon läpi. Kiertolaisemme ei kuitenkaan häviä taivaalta pimennyksen ajaksi, vaan pimentynyt Kuu on väriltään punertava, sillä se saa punaista auringonvaloa Maan ilmakehän läpi.

Tapahtumaa voi mainiosti seurata paljain silmin, mutta myös kiikarilla ja kaukoputkella. Haittapuolena on, että pimennys ei näy Suomessa kovinkaan hyvin, sillä Kuu on hyvin matalalla. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä kehnommin pimennys on havaittavissa. Havainnointiin kannattaa valita paikka, josta on avarat näkymät kaakkoon ja etelään.

Kuu nousee Helsingissä tiistaina 4.5. klo 21.11 ja Oulussa klo 21.48. Kuu alkaa siirtyä täysvarjoon klo 21.48. Pimennys on syvimmillään klo 23.30, ja täysvarjopimennys päättyy klo 1.12. Seuraavaa täydellistä kuunpimennystä ei tarvitse pitkään odottaa, sillä se näkyy Suomessa jo aamuyöllä 28.10.2004.


Pimennyksen kulku koko Suomessa

Puolivarjopimennys alkaa klo 20.51.
Osittainen vaihe alkaa klo 21.48.
Kuu kokonaan täysvarjossa klo 22.52.
Pimennys syvimmillään klo 23.30.
Kuu alkaa poistua täysvarjosta klo 0.08.
Osittainen vaihe päättyy klo 1.12.
Puolivarjopimennys päättyy klo 2.10.

Kuva 1. Kuunpimennyksen eteneminen 4./5.5.2004. Huomaa, että kuvaan merkittyä täys- ja puolivarjoa ei näy taivaalla.

Kuva 2.

Kuunpimennys on täydellinen, kun Kuu täydenkuun aikaan kulkee Maan varjon kautta. Kuvassa Maan ja Kuun koot ovat oikeassa suhteessa, mutta niiden välimatkan pitäisi olla noin kymmenkertainen.


Ladattavia painolaatuisia kuvia:

Kuva 1. Kuunpimennyksen eteneminen värillisenä, mustavalkoisena. (Kuvan lähteeksi mainittava Veikko Mäkelä / Ursa)

Kuva 2. Kuunpimennyksen synty LUNARECL.eps (Kuva teoksesta Tiedettä kaikille: Tähtitiede, Ursa 2002. Kuvan käyttöön annetaan kertajulkaisuoikeus tämän lehdistötiedotteen julkaisemisen yhteydessä. Kuvalähde ilmoitettava.)