8.8.03 ursa@ursa.fi

Mars loistaa taivaalla ainutlaatuisen kirkkaana

Naapuriplaneettamme Mars loistaa elokuun lopulla kirkkaammin kuin lähes 60 000 vuoteen. Kirkkaus johtuu niin sanotusta perihelioppositiosta – planeetta sijaitsee vastakkaisella puolella taivasta kuin Aurinko samalla kun se on lähempänä maapalloa kuin kymmeniin tuhansiin vuosiin. Marsin rata on epäkeskisempi kuin Maan, joten sen etäisyys Auringosta ja maapallosta vaihtelee melko paljon. Vaikka Mars saapuukin Maan lähelle aina parin vuoden välein, Italialaisen taivaanmekaniikan asiantuntijan Aldo Vitaglianon laskelmien mukaan seuraavan kerran se on yhtä lähellä meitä vasta vuonna 2287.

Punainen ja kirkas Mars löytyy läheltä taivaanrantaa helposti paljain silminkin. Vesimiehen tähdistössä sijaitseva planeetta nousee kaakosta Auringon laskiessa, ja Auringon noustessa se painuu horisontin taakse lounaaseen. Kaukoputkella voi ihailla sen etelänavan jäistä napakalottia, ellei koko planeetta ole pölymyrskyn peitossa. Valitettavasti Mars ei tällä kertaa nouse kovin korkealle horisontista, joten ilmakehän väreily haittaa kaukoputkihavaintoja. Suomen etelärannikolla se nousee 15 astetta horisontin yläpuolelle, Lapissa vain 5 astetta.

Mars liikkuu kesän ja syksyn aikana matalalla Vesimiehen tähdistössä. Planeetan rata piirtää taivaalle niin sanotun oppositiosilmukan.

Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä

Koko taivaan tähtikartta

Ursan tähtitornilla Kaivopuistossa Marsia katsellaan yleisönäytöksissä 23.-31.8 kello 23-01. Edellytyksenä on selkeä sää. Pääsymaksu tornille on aikuisilta 2 euroa ja lapsilta 1 euro. Ursan jäsenille on vapaa pääsy.

Viisi avaruusalusta matkalla Marsiin

Mars on monella tapaa tutkijoita kiinnostava planeetta. Sen pinnalla on ilmeisesti ollut aiemmin vapaata vettä, minkä vuoksi sieltä toivotaan löydettävän merkkejä elämästä. Planeetan pinnalle on matkalla sekä amerikkalaisten, eurooppalaisten että japanilaisten luotaimia. Matka ei ole helppo - tähän mennessä suurin osa Marsiin lähetetyistä luotaimista on epäonnistunut tehtävässään. Jos nyt matkalla olevat luotaimet selviävät ehjänä perille, uutta tietoa punaisesta planeetasta on tiedossa vuoden vaihteessa.

Värillinen ja mustavalkoinen kartta Marsin sijainnista Mars2003.eps ja Mars2003-mv.eps
Julkaistaessa lähteenä on mainittava Veikko Mäkelä / Ursa.

Lisätietoja Ursasta Sakari Lehtiseltä, puh. (09) 684 0400 tai 050 521 1543


Nasan artikkeli ja kuvia verkossa: http://mars.jpl.nasa.gov/spotlight/marsClose01.html
Euroopan avaruusjärjestön Mars-sivusto: http://www.esa.int/export/SPECIALS/Mars_Express/index.html