17.4.03 ursa@ursa.fi

Tähtipäivät ja Stella arcti -palkinto

Tähtipäivät Porvoossa ensi viikonloppuna

Ursa ja Porvoon Ursa järjestävät pe 25.4 - su 27.4. tähtitieteen yleisötapahtuman Tähtipäivät Porvoossa Linnankosken lukiossa (Piispankatu 24-26, käynti Raatihuoneenkadulta). Tarjolla on esitelmiä ja kursseja alan asiantuntijoilta, planetaario- ja tähtinäytöksiä, avaruuslaboratorio sekä planeettasimulaattori.

Lauantaina kello 13 lavalle nousee Ursan puheejohtaja prof. Markku Poutanen ja esitelmöi aiheesta: Maa avaruudesta - satelliitit näkevät pintaa syvemmälle.

"GPS-paikannus, satelliittitutkat ja painovoimakenttää mittaavat satelliitit ovat viime vuosina mullistaneet planeetta Maan tutkimuksen. Sulavatko jäätiköt, mitä tapahtuu meren pinnalle ja kuinka Suomen maankamara nousee. Peittyykö Porvoo kohoavan merenpinnan alle? Miten ja miksi satelliiteista saadaan tarkempaa tietoa kuin maanpäällisin mittauksin."

Tähtipäivät huipentuvat lauantai-iltana FBK:n talolla perinteiseen illanviettoon. Juhlassa jaetaan 15:ttä kertaa Ursan vuosittainen Stella Arcti -palkinto ansioituneille harrastajille.

Hinnat: Osallistuminen esitelmiin ja muuhun ohjelmaan planetaarionäytöksiä lukuunottamatta on ilmaista. Majoitus koululla maksaa 10e, aamiainen 3,50e/aamu ja illanvietto 25e.

Ilmoittautumiset majoitukseen, ruokailuun tai illanviettoon sekä tapahtuman täydellinen ohjelma verkossa: www.ursa.fi/yhd/porvoo/tahtipaivat/

Tiedustelut: Arja Hokkanen (09) 6840 4010.

---------------------

Ursan lehdistötiedote 27.4.2003

Ursa palkitsi harrastajiaan

Vuosittainen tähtitieteen harrastuksen Stella Arcti -palkinto myönnettiin 26.4. Porvoossa järjestettyjen Tähtipäivien yhteydessä kolmelle ansioituneelle Ursan harrastajalle.

Espoolainen Jani Katava palkittiin monipuolisesta ja pitkäjänteisestä työstä Ursan eri harrastusjaostojen parissa. Ursan revontulijaoston vetäjä hän on ollut jo kymmenen vuotta.

Myös helsinkiläisen Matti Lehtosen palkitsemisen perusteena oli vuosikymmeniä kestänyt toiminta Ursan piirissä, erityisesti havaintovälineiden rakentamisen ja tietotekniikan alueilla. Lisäksi Lehtosta haluttiin kiittää mittavasta osallistumisesta talkootöihin Ursan Artjärven havaintokeskuksessa.

Helsinkiläistä Esko Lyytistä haluttiin palkita työstä Ursan meteorijaostossa. Lyytinen on kehittänyt komeettojen pölyvanojen laskentamallia yhdessä mm. NASA:n kanssa. Erityisen hyvin hän on onnistunut kollegoidensa kanssa ennustamaan leonidien meteoriparven maksimivaiheen aktiivisuuden vuosina 1999 - 2002.