20.6.2002 ursa@ursa.fi

Tulipallo Itä-Suomen taivaalla

Perjantaina 14.6.2002 noin klo 0.03 nähtiin Itä-Suomen taivaalla poikkeuksellisen kirkas tähdenlento eli tulipallo, josta on tullut Ursaan paljon havaintoja. Muutama minuutti tulipallon näkymisen jälkeen havaitsijat Varkauden ja Jäppilän alueella kuulivat myös yliäänipamausta tai ukkosta muistuttavan äänen. Tulipallo syntyy, kun kivenkappale osuu ilmakehään ja alkaa hehkua ilmakehän kitkan vaikutuksesta. Yleensä kivet höyrystyvät kokonaan ilmakehässä, mutta suurimmat voivat selviytyä meteoriitteina maanpinnalle asti. Äänihavainnot tulipallojen yhteydessä ovat hyvin harvinaisia, ja äänet voivat aiheutua meteoriitin törmäyksestä tai palamisesta ilmakehässä. On mahdollista, että osa perjantain tulipallosta putosi maahan saakka. Alustava arvio putoamispaikasta on muutaman kymmenen kilometrin tarkkuudella Juvan seudulla. Kyseessä on luultavasti noin nyrkinkokoinen kivenkappale.

Tulipallon rata ja mahdollinen meteoriitin putoamispaikka voidaan määrittää mittaamalla tulipallon syttymis- ja sammumispisteen koordinaatit monesta eri havaintopaikasta. Alustavan radanmäärityksen mukaan tulipallo on kulkenut Viitasaaren päältä luoteesta kaakkoon. Meteoriitin mahdollista putoamispaikkaa ei tiedetä vielä tarkasti. Vaikka tulipallon rata pystyttäisiinkin määrittämään, on sen aiheuttaneen meteoriittikappaleen löytyminen epätodennäköistä.

Meteoriitin tunnistaa siitä, että sen pinnassa on kovassa kuumuudessa syntynyt kuorikerros ja sulamisjälkiä. Heti putoamisen jälkeen pinnalla on vielä nokikerros. Meteoriittien tiheys on suurempi kuin maanpäällisten kivien, joten ne ovat selvästi tavallisia kiviä painavampia. Suurin osa meteoriiteista sisältää rautaa, joten ne vetävät magneettia puoleensa. Jos meteoriitti putoaa asutulle alueelle, on olemassa toiveita sen löytymisestä. Kovalla vauhdilla putoava kivi saattaa vaurioittaa kasvillisuutta, ja esimerkiksi pellosta sen aiheuttama kuoppa voidaan paikallistaa.

Havaintoja tulipallosta voi lähettää Ursaan sähköpostitse osoitteeseen ursa@ursa.fi.

Lisätietoja:
Markku Nissinen, Ursan meteorijaosto
puhelin 040 587 7600