26.3.02 ursa@ursa.fi

Komeetta C/2002 C1 (Ikeya-Zhang)

Ikeyan-Zhangin komeetta C/2002 C1 on keväisen tähtitaivaan mielenkiintoisin kohde. Pyrstötähti näkyy maaliskuun lopulla matalalla luoteessa auringon laskettua ja huhtikuun alussa sen löytää myös aamutaivaalta. Kaupungin valojen vaalentamalta taivaalta komeetta täytyy etsiä kiikarilla, mutta pimeissä oloissa sen löytää jopa paljain silmin. Pyrstö erottuu parhaiten kiikarilla.

Komeetan löysivät japanilainen Kaoru Ikeya sekä kiinalainen Daqing Zhang helmikuun 1. päivänä. Se on pisimmän kiertoradan komeetta, joka on varmuudella havaittu aiemmin. Edellisen kerran se ohitti Maan 341 vuotta sitten; vuonna 1661 saman komeetan löysi Danzigissa (nykyisin Puolan Gdansk) Johannes Hevelius.

Ikeya-Zhangin kaltaisia juuri ja juuri paljain silmin näkyviä komeettoja näkyy taivaalla 3-4 kertaa vuosikymmenessä. Edellinen paljain silmin näkyvä komeetta oli Hale-Bopp vuonna 1997. Se kuuului "suuriin" komeettoihin, jotka kirkkaine kaasu- ja pölypyrstöineen erottuvat reilusti paljain silmin. Hale-Boppin kaltaisia suurpyrstötähtiä näkyy keskimäärin korkeintaan kerran vuosikymmenessä.

Komeettaa sekä Jupiteria ja Saturnusta katsellaan Ursan tähtitornilla Helsingin Kaivopuistossa 1.-14.4. kello 22-23. Näytösten edellytys on selkeä sää. Pääsymaksu tornille aikuisilta 2 ja lapsilta 1 euroa.

____________

Lisätietoja:

Ursa / päätoimittaja Marko Pekkola puh. 050 368 7468
www.ursa.fi/extra/taivaalla/Ikeya-Zhang/index.html
www.ursa.fi/ursa/ta/2002/022Ikeya-Zhang.html

Ladattavia kuvia (eps):

Horisonttikartta
Ratakartta

Kuvia käytettäessä mainittava lähteenä: Ursa / Veikko Mäkelä