20.09.2002 ursa@ursa.fi

Tulipallo jälleen taivaallaTorstain ja perjantain välisenä yönä noin kello 00.57 havaittiin Suomen yllä harvinaisen kirkas tähdenlento eli tulipallo. Ursaan tulleiden havaintoraporttien mukaan ilmiö on havaittu eri puolilla Keski- ja Itä-Suomea, mutta etelässä myös pääkaupunkiseudulla, Vantaalla ja Kauniaisissa asti.

Kokenut taivaanilmiöiden havaitsija Tom Eklund näki tulipallon eli bolidin Valkeakoskella. ”Bolidi kirkastui kirkastumistaan mitä lähemmäksi horisonttia se tuli ja lopuksi aivan horisontin tasalla tapahtui näyttävä loimahdus. Ensimmäisen loimahduksen jälkeen sirkus alkoi, värit vaihtuivat koko ajan. ...Mukana oli suurin piirtein kaikki värit mitä tähdenlennoissa voi nähdä: kirkasta vihreää, oranssia, keltaista, punaista, sinistä, violettia ja valkoista... Mitä lähemmäksi horisonttia tähdenlento painui, sitä kirkkaammaksi se tuli ja lopulta ehkä 3-5 astetta horisontista, se alkoi piirtää paksua kirkkaan oranssia vanaa ja aivan horisontin tasalla...hyvin kirkas välähdys.

Eri raporttien mukaan tulipallo näkyi taivaalla vain noin 1-3 sekunnin ajan. Ilmiön loppuvälähdys valaisi useilla paikkakunnilla yöllisen maanpinnan valkeaksi. Savonlinnassa meteori näytti lentävän lounaasta koilliseen. Tulipallon kirkkaus oli “aivan uskomaton, kuin salaman kirkkaus”. Lennettyään noin 3 sekuntia kohde hajosi siruiksi ja noin minuutin kuluttua kuului noin 30 sekuntia pitkä jyrinä, kuin kaukaisesta ukkosesta.

Jyrinän liittymisestä tulipalloon on saatu toinenkin havainto juuri Savonlinnasta. Jyrinä liittyy kappaleen tunkeutumiseen huomattavan matalalle ilmakehässä, niin matalalle että sen tippumiseen liittyvä yliäänijyrinä saattoi kantautua havaitsijoiden korviin asti. Kappaleen selviytyminen ilmakehän läpilennosta näin matalalle puoltaa sitä mahdollisuutta, että jokin osa siitä olisi voinut selvitä jopa aina maanpinnalle asti.

Tulipallona nähty kappale on useimmiten luonnollinen meteori eli pieni aurinkokuntaan kuulunut kivi- tai rautameteoroidi. Toinen vaihtoehto on avaruusromu. Maapalloa kiertää tuhansia satelliittien kappaleita ja silloin tällöin – keskimäärin muutaman vuoden välein – niitä päätyy maahan saakka eri puolilla maailmaa.

Ilmiön lyhyt kesto, vain 1-3 sekuntia, puoltaa luonnollista tähdenlentoa. Ilmiössä nähdyt useat värit ovat taas avaruusromun, kuten juuri satelliittien kappaleiden putoamiselle tyypillisiä ominaisuuksia. Asian saattaa ratkaista muutaman päivän viiveellä avaruusorganisaatioiden, kuten Nasan, tiedonannot joissa kerrotaan alas tippuneista satelliiteista.

Useimmat tähdenlentoina nähtävät kappaleet palavat kokonaan, mutta riittävän suuret kappaleet voivat selvitä maahan saakka. Varsinkin jos kyseessä oli avaruusromu, on kohde hyvinkin saattanut palaa olemattomiin ilmalennon loppuvaiheiden aikana. Satelliitit tehdään pääsääntöisesti hyvin ohuista materiaaleista, jotka useimmiten palavat nopeasti loppuun maahan syöksyessään.

Mahdollisen putoamisalueen selvittämisessä mahdollisimman tarkat havainnot kappaleen lentoradasta ovat avainasemassa. Lentoradan havainnoista voi ilmoittaa Ursaan.

Edellisen kerran bolidin arveltiin syöksyneen maahan kesäkuussa Itä-Suomessa. Tästäkin Ursaan saatiin paljon havaintoja, mutta itse meteoriittia ei löytynyt.

Puh. 09-6840400
ursa@ursa.fi