Ursa ry
Perustettu 1921
 

 

Ursa
Kirjakauppa

13.12.01 webmaster@ursa.fi

Kotona maailmankaikkeudessa
Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi

Suomen kirjasäätiön jakaman Tieto-Finlandia-palkinnon palkintolautakunta on asettanut Esko Valtaojan kirjan Kotona maailmankaikkeudessa ehdolle yhtenä kuudesta teoksesta. Ehdokkaat valitsi lautakunta, johon kuuluivat professori Anneli Kauppinen puheenjohtajana sekä professori Kari Enqvist ja toimittaja Maarit Tastula jäseninä. Palkinnon saajan päättää metropoliitta Ambrosius, ja voittaja nimetään 10.1.2002. Tieto-Finlandia-palkinto on tunnustus suomalaiselle oppi- tai tietokirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 150 000 markkaa.

Kotona maailmankaikkeudessa

"Joulukuussa 1897 Tahitilla taidemaalari Paul Gauguin kiipesi talonsa takana kohoavalle mäelle taskussaan tappava annos arsenikkia", aloittaa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kirjansa elämästä ja sen mahdollisuuksista maailmankaikkeudessa.

Ihmiskuntaa on aina askarruttanut elämän ja olemassaolon tarkoitus. Vastauksia on etsitty ihmisestä itsestään, mutta saattaisiko ratkaisu löytyä maailmankaikkeudesta?

Viime aikoina kuvamme universumista on muuttunut ratkaisevasti. Esko Valtaoja esittää uutta tietoa maailman rakenteesta luonnontieteiden eri aloilta &endash; todellisuus on ufokirjoja jännittävämpi. Elämää on löydetty maapallolta oloista, joista sitä ei aiemmin arvattu etsiäkään: syvältä kallioiden sisältä ja valtamerten pohjien tuliperäisistä savuttajista. Maasta on vaikea löytää paikkaa, jonne elämä ei olisi tunkeutunut.

Toistaiseksi tunnemme kuitenkin vain tämän yhden tapauksen. Voisiko elämää olla kehittynyt muuallekin? Luonnonlait vaikuttavat mittatilaustyönä elämää varten räätälöidyiltä, aivan kuin maailmankaikkeuden tarkoituksena olisi synnyttää elämää. Jos näin on, missä kaikki muut sitten ovat?

Esko Valtaoja valloittaa avaruuden ja tutustuttaa lukijansa siinä sivussa uuteen tieteenalaan, astrobiologiaan. Luonnontieteiden lisäksi hän ammentaa aiheensa muun muassa kulttuuriantropologiasta, taiteesta ja scifi-kirjallisuudesta.

Paitsi Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori, Valtaoja on myös taidegallerian puksu, joka noutaa paketteja postista, skannaa verkkonäyttelyiden grafiikkaa ja kokkaa kiinalaista ruokaa taiteilijoille.

Nidottu, 336 sivua. Hinta 145 mk (24,39 e)
ISBN 952-5329-15-1

"Valtaoja ottaa lukijan hyvin henkilökohtaisella tavalla tasavertaiseksi kumppanikseen ja selvittää, miltä maailmankaikkeus näyttää. Juuri tämä läheisyys tekee tekstistä hyvin luettavaa ja kiintoisaa."
- Risto Varteva, Tiede 8/2001

Sisällys:
Prologi: Paul Gauguin kiipeää mäelle
1.Marsin sotavaltias potkukelkassa
2.Seksiä keittiössä ja makkarissa
3.Könnin kuokkamies
4. Elämä extreme-lajina
5.Aikarannalla
6.Korvanniemen laiturilla, määränpäänä kosmos
7.Se ainoa tarina
8.Huvila meren rannalla
9. Aurinko ja toiset tähdet
10. Rauni-Leenan kanssa pukuhuoneessa
11 "No missä he sitten ovat?"
12. Onk mulkukka soittannu?
13. Ekakerta
Epilogi: Putti-putti kannehana-e

Lisätietoja:
Esko Valtaoja, puh. 02-274 4251, sähköposti esko.valtaoja@utu.fi
Ursassa Markku Sarimaa, puh. 09-6840 4060.

Palkintolautakunnan perustelut:

"Elävästi lukijan kanssa keskusteleva kirja. Valtaoja välittää innovatiivisesti tähtitieteen ja biologian perustietoa ja ottaa samalla rohkeasti kantaa uskontoa ja filosofiaa sivuaviin olemassaolon kysymyksiin. Soljuvassa tekstissä on voimakkaan persoonallinen ote."


Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
Raatimiehenkatu 3 A 2, 00140 Helsinki
(09) 684 0400, faksi (09) 6840 4040
ursa@ursa.fi