17.1.2000 Ursa

Ursan lehdistötiedote 17.1.2000

VAPAASTI TIEDOTUSVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖN

Tuhatluvun ensimmäinen kuunpimennys

Aikaisin perjantaiaamuna 21.1. näkyy Suomessa tuhatluvun ensimmäinen kuunpimennys. Kuunpimennys syntyy kun Kuu kulkee Maan varjon läpi. "Kuu ei pimennyksen aikana katoa taivaalta vaan se saa valoa Maan ilmakehän kautta", kertoo dosentti Heikki Oja Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselta. "Kuunpimennyksen aikana Kuu näyttää punaiselta. Auringon valoa siroaa Maan ilmakehän kautta Kuuhun ja sironnut valo värjää sen punaisen eri sävyihin."

Pimennys näkyy parhaiten Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, mutta se on hyvin nähtävissä Suomessakin. Kuunpimennys alkaa kun Kuu peittyy Maan puolivarjon taakse. Puolivarjovaihetta ei välttämättä edes huomaa, sillä Kuu ei juurikaan tummu sen aikana. Kuu on kokonaan täysvarjossa kello 6.04 perjantaiaamuna ja syvimmillään pimennys on kello 6.44. Kuu siirtyy takaisin puolivarjoon kello 7.22 ja pimennys on ohi kello 9.24.

Kuunpimennys näkyy läntisellä taivaalla

Pimennyksen aikaan Kuu on matalalla vaalenevalla länsitaivaalla Kravun tähdistössä. Etelä-Suomessa aamu alkaa sarastaa jo seitsemän maissa, mutta pohjoisessa pimennystä voi seurata tummalta taivaalta vielä noin tunnin ajan. Vaikka havaintoaika ei ole paras mahdollinen, kannattaa perjantaiaamuna herätä hieman tavallista aikaisemmin seuraamaan pimennystä. "Se on jännä taivaan tapahtuma jota kannattaa nousta katsomaan, sillä se näkyy helposti hyvin monen ihmisen koulu- tai työmatkalla", Oja neuvoo.

Kuunpimennyksiä tapahtuu parin vuoden välein. Viimeksi Suomessa oli mahdollista nähdä täydellinen kuunpimennys 16.9.1997, mutta pilvet peittivät sen monella paikkakunnalla. Pilvet saattavat tälläkin kertaa estää kuunpimennyksen näkymisen. Jos pilvet purjehtivat paikalle, ei kannata kuitenkaan heti luovuttaa, sillä pimennyksen täydellinen vaihe kestää varsin kauan. Onneksi kuunpimennyksestä voi nauttia koko pallonpuolisko toisin kuin auringonpimennyksistä, jotka näkyvät vain kapealla pimennysvyöhykkeellä.

__________________________________________________________________________
Lisätietoja: dosentti Heikki Oja, Helsingin yliopisto (09) 1912 2942, Suvi Syrjä, Ursa (09) 6840 4010, 050 540 7062

Ursan lehdistötiedotteet

[Etusivu] [Apua][Hakemisto][Uutta]