3.9.1998 Seppo Linnaluoto

Ursan lehdistötiedote 5/98

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 25.8.1998

Revontulimyrsky tulossa?

Poikkeuksellisen voimakkaita revontulia saattaa näkyä 26.-27.8. ja mahdollisesti vielä 28.8. Revontulien esiintymistä voi ennustaa aivan kuten säätäkin, kerrotaan uudessa Revontulet-kirjassa, jonka on kirjoittanut revontulitutkija Kari Kaila Oulun yliopistosta. Tämänkertainen ennuste johtuu siitä, että Auringossa on havaittu voimakasta aktiivisuutta.

Revontulet syntyvät, kun Auringosta saapuvat hiukkaset törmäävät ilmakehän yläosan kaasuatomeihin ja -molekyyleihin saaden ne säteilemään valoa. Maan magneettikenttä ohjaa hiukkaset n. 2000 km päähän magneettisista navoista. Suomessa tämä revontulien esiintymisalue on normaalisti Lapissa, jossa niitä esiintyy lähes joka yö. Mutta myös Etelä-Suomessa näkyy säännöllisesti revontulia, vaikka harvat ihmiset niitä huomaavat voimakkaan ulkovalaistuksen takia. Tällä kertaa revontulia voi näkyä myös Keski- ja jopa Etelä-Euroopassakin.

Revontulet esiintyvät yleensä 80-300 km korkeudella ilmakehän ionosfäärissä. Revontulten väri on yleensä vihertävä tai kellanvihreä. Tavallisin muoto on kaari, joka usein on rauhallinen ja melko himmeä. Vyö on huomattavasti aktiivisempi. Sen alareuna on poimuinen ja siinä on usein pystysuoria säteitä.

___________________
Toimitukselle lisätietoja: Tutkija Kari Kaila, puh. 08-5531283


[Etusivu]  [Apua] [Hakemisto] [Uutta]