13.11.1998 Markku Sarimaa

Ursan lehdistötiedote 10/98

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 13.11.1998

 

Tulipalloja taivaalla

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 17.-18.11. saattaa taivaalla näkyä runsaasti tähdenlentoja, mikäli taivas on kirkas. Ennustettu leonidien tähdenlentoparven huippuhetki on klo 21-22, mutta Suomesta katsottuna paras havaintoaika saattaa olla aamuyöllä. Paras katselusuunta on illalla koilliseen ja aamuyöllä itään.

Maapallon ennustetaan tiistaiyönä sukeltavan avaruudessa olevaan leonidien meteorivirran tiheimpään osaan. Virran hiukkaset syöksyvät ilmakehään näkyen tähdenlentoina eli meteoreina. Vana, johon maapallo osuu on peräisin Tempel-Tuttlen komeetasta. Ilmakehään osuessaan näillä keskimäärin hiekanjyvän kokoisilla hiukkasilla on nopeutta noin 70 km/s, tällaisella nopeudella ehtisi Helsingistä Tallinnaan sekunnissa.

Tähdenlennot näyttävät tulevan tietystä pisteestä, jota nimitetään säteilypisteeksi eli radiantiksi. Säteilypisteen kohdalta ilmakehä osuu meteorivirtaan. Leonidien säteilypiste on Leijonan tähdistössä, joka on ennustetun meteorimyrskyn aikana juuri nousemassa koillisesta taivaanrannasta Etelä-Suomesta katsottuna. Varsinaisen meteorimyrskyn ennustetaan näkyvän parhaiten Kaukoidässä.

Leonidien meteoriparveen kuuluvia tähdenlentoja näkynee useiden päivien ajan harvakseltaan, ja jopa tulipalloja on odotettavissa; tulipalloina näkyvät erittäin kirkkaat tähdenlennot ovat nyrkin kokoisten ja sitä suurempien kappaleiden aiheuttamia.

Leonidiparven maksimihetki on noin tunnin mittainen, silloin voi näkyä tuhansia tähdenlentoja tunnissa. Vuonna 1966 leonideja nähtiin parhaimmillaan yli 2000 minuutissa.

Leonidien tähdenlentoparven maksimihetki voi kuitenkin poiketa useita tunteja ennustetusta klo 21-22:sta. Taivaalle kannattaakin katsella myös tiistaina ja keskiviikkona aamuyöllä, kun säteilypiste on idässä taivaanrannan yläpuolella.

[Etusivu] [Apua][Hakemisto][Uutta]