15.1.1998 Webmaster

Ursan lehdistötiedote 1/98

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 15.1.1998 klo 12.30 jälkeen

Hannu Karttuselle Tieto-Finlandia-palkinto teoksesta Vanhin tiede

Hannu Karttunen vastaanotti Tieto-Finlandia-palkinnon 15.1.1998 Ursan julkaisemasta teoksestaan Vanhin tiede - tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin. Suomen kirjasäätiön kymmenennen kerran jakama palkinto on suuruudeltaan 150 000 mk.

Palkintolautakunta perustelee palkitsemista seuraavasti:

Palkittava teos on suuren tietoaineksen tarjoava, linjassaan loppuun saakka pysyvä oman alansa keskeinen tietoteos. Rationaalisuuden, loogisuuden ja lineaarisuuden ohella siinä on myös tyyliä ja runollisuutta, jota osoittaa suora lainaus sivulta 207:"Tämän kirjan paperi sisältää selluloosaa, jossa vedyn lisäksi on happea ja hiiltä. -- Näitä atomeja ei olisi olemassa ilman kauan sitten supernovaräjähdyksissä tuhoutuneita tähtiä. Jokaisessa meistä on tähtiainesta."

Teoksen esitystavan ansioita ovat

Näyttääkin siltä, että jako fyysikoihin ja lyyrikoihin on käynyt epäolennaiseksi eivätkä makrokosmos ja mikrokosmos ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Teoksessaan Vanhin tiede Hannu Karttunen ei tyydy vain esittelemään tähtitaivaan tutkimuksen vaiheita kivikaudesta kuulentojen aikaan, vaan kytkee esityksensä luonnontieteellisen tutkimuksen kehittymiseen ja koko maailmankuvamme muuttumiseen.

Vanhin tiede ei esittele historiaa sarjana yksittäisten nerojen urotöitä, vaan katsoo asioita laajemmissa yhteyksissään. "Tämä heijastaa tietenkin omaa misantrooppista luonnettani. Olen aina inhonnut sellaista historiaa, joka nostaa yksilöitä jalustalle", toteaa Karttunen. Tieteellisten saavutusten kannalta yksilöt eivät loppujen lopuksi ole ratkaisevia. Karttusen mielestä merkittävät keksinnöt ovat tavallisesti "olleet ilmassa" jo ennen niiden keksimistä. Ilman tiettyjä nerokkaita henkilöitä keksinnöt olisivat ehkä viivästyneet, mutta tuskin jääneet keksimättä. Vanhin tiede kuvaileekin tieteen merkkihenkilöitä yksilöinä joille on tyypillistä, että he ovat hetkeksi onnistuneet kohoamaan aikansa tradition yläpuolelle ja näkemään hieman laajemmalle. Tämä selvänäköisyyden kausi kestää kuitenkin yleensä vain hetken. Kirjasta voi lukea, että kun lahjakas tutkija saavuttaa tunnustetun aseman, hänen pöhköimpiäkin ajatuksiaan aletaan pitää suuren gurun erehtymättömänä viisautena, ja näin hänestä tulee kehityksen pysäyttävä tulppa.

Hannu Karttunen on Tuorlan observatoriossa työskentelevä tähtitieteilijä. Hän on kansainvälisesti tunnetun Tähtitieteen perusteet -teoksen uudistetun laitoksen suomen- ja englanninkielisten versioiden toimittaja, Ursan Tähdet-vuosikirjan toimittaja sekä Tähtitaivas 2000 -kirjan tekijä (Vuoden tiedekirja 1993).

_______________
Hannu Karttunen: Vanhin tiede tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, Ursa
ISBN 951-9269-83-5, sidottu, kuvitettu, 528 s., suositushinta 217 mk, Ursan jäsenhinta 174 mk.

Lisätietoja: Hannu Karttunen, puh.(02) 274 4252, Ursa/Markku Sarimaa, puh. (09) 174 048

Vanhin tiede - tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, Ursa
ISBN 951-9269-83-5 Sidottu, kuvitettu, 528 sivua, hinta 225 mk.

Lisätietoja: Hannu Karttunen, puh. (02) 2744 248, tai Ursa/Markku Sarimaa, puh. (09) 174 048.

Hannu Karttusen seuraava teos Ilmakehä ja sää on myös ilmestynyt.


[Etusivu] [Apua][Hakemisto][Uutta]