3.9.97 Webmaster

Ursan lehdistötiedote 7/97

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 29.10.1997 mennessä

Helsingin yliopisto lakkauttamassa Tähtitieteen laitosta?

Helsingin yliopiston johto on lyömässä lukkoon suunnitelmaa, jonka mukaan Tähtitieteen laitoksen määrärahoja leikataan lähes puolella. Tämä johtuu rahanjakomallista, jonka mukaan pääosa rahoituksesta määräytyy laitoksella suoritettujen perustutkintojen mukaan. Asiallisesti tämä merkitsisi nykymuotoisen Tähtitieteen laitoksen työn päättymistä.

Tähtitieteen laitoksella on perinteisesti suoritettu melko vähän maisterintutkintoja, koska työpaikkoja ei juuri ole yliopistojen ulkopuolella. Lähes kaikki maisteriksi valmistuvat väittelevät myös tohtoriksi. Vuosina 1993-96 Tähtitieteen laitoksella suoritettiin seitsemän maisterintutkintoa ja kuusi tohtorinväitöstä.

Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksella on suuntauduttu voimakkaasti perustutkimukseen, mikä on luonnollisesti erittäin perusteltua. Tutkimusaktiivisuudeltaan laitos on huippuluokkaa maassamme, mikä on todettu useissa selvityksissä. Mutta laitos on hoitanut myös opetustehtävänsä kunnialla. Jos laitoksen ennestäänkin vähäisiä resursseja heikennetään, tällä on eittämättä seurauksensa myös opetuksen hoitamisessa.

Helsingin yliopistossa on opetettu tähtitiedettä jo vuodesta 1640. Tähtitieteen laitos valmistui 1819 Turkuun ja tähtitieteen professuuri perustettiin 1828. Uusi, moderni Tähtitieteen laitos valmistui Helsingin Tähtitorninmäelle vuonna 1834. Laitos toimii edelleen samassa rakennuksessa.

Tähtitieteellisessä yhdistyksessä Ursassa suhtaudutaan tyrmistyneenä Yliopiston suunnitelmaan. Maassamme on vain kolme Tähtitieteen laitosta, muut ovat Turun ja Oulun yliopistoissa. Maallamme ei ole kerta kaikkiaan varaa viedä toimintaedellytyksiä Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitokselta, jos maamme haluaa pysyä sivistysvaltiona. Halutaanko Helsingin yliopistosta tehdä maisteritehdas ja panna Tähtitieteen laitos myyntiin?

Seppo Linnaluoto
Ursan toiminnanjohtaja

__________

Lisätietoja: Helsingin yliopiston konsistori aikoo päättää asiasta keskiviikkona 29.10.1997 klo 13 alkavassa kokouksessa.


[Etusivu] [Apua][Hakemisto][Uutta]