3.9.97 Webmaster

YLIOPISTON ALMANAKKATOIMISTON JA TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS URSAn YHTEISTIEDOTE

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 22.8.1997

Kuunpimennys parhaaseen katseluaikaan

Tiistaina 16.9. nähdään Suomessa täydellinen kuunpimennys. Pimennys sattuu illalla parhaaseen katseluaikaan.

Kuunpimennys johtuu siitä, että kuu joutuu avaruudessa maapallon heittämään varjoon. Kuu on taivaalla täsmälleen vastakkaisella suunnalla kuin aurinko. Suomesta katsottuna kuu on tiistai-iltana nousemassa itätaivaalle, kun aurinko on juuri laskenut länteen.

Pimennyspäivänä kuu mollottaa taivaanrannassa tavallista komeam-pana, kerrotaan Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselta. Kuu on nimittäin lähimpänä maata, ja siksi kuun läpimitta on tavallista suurempi.

Pimennys alkaa kello 20.08, jolloin on vielä hämärää. Kuu on matalalla taivaanrannalla. Se alkaa tummua vasemmasta reunastaan alkaen.

Pimennyksen täydellinen vaihe alkaa klo 21.16, jolloin taivas on jo mustunut. Pimennys on syvimmillään klo 21.47. Kuu on tällöin nousemassa ylemmäs kaakkoisella taivaalla. Täydellisenkään vaiheen aikana kuu ei katoa kokonaan, vaan näkyy punertavana tai harmahtavana pallona.

Täydellisen vaiheen aikana kuu saa valonsa maapallon ilmakehän kautta, kerrotaan Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta. Pari vuotta sitten oli pimentynyt kuu hyvin heikko ja harmaa, kun ilmassa oli paljon Pina-tubon tulivuoresta purkautunutta pölyä. Viime vuoden kuunpimennyksissä pölyä oli jo vähemmän, ja kuu näkyi punertavana pallona.

Pimennyksen täydellinen vaihe päättyy klo 22.18, ja kuu irtoaa maan varjosta lopullisesti klo 23.25.

Viimeksi Suomessa nähtiin täydellinen kuunpimennys vuosi sitten, mutta seuraavaa saadaan odotella aina vuoden 2000 tammikuuhun asti.

Pimennyksen kulku

__________

Lisätietoja: Dosentti Heikki Oja, Helsingin yliopiston tähtitieteen laitos, puh. 09 - 191 22942

Toiminnanjohtaja Seppo Linnaluoto, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, puh. 09 - 174 048


[Etusivu] [Apua][Hakemisto][Uutta]