210.4..97 Webmaster

Ursan lehdistötiedote 3/97

Vapaasti tiedotusvälineitten käyttöön 9.4.1997

Hannu Karttuselle valtion tiedonjulkistamispalkinto teoksesta Vanhin tiede

Hannu Karttunen vastaanotti valtion tiedonjulkistamispalkinnon 9.4.1997 Ursan julkaisemasta teoksestaan Vanhin tiede - tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin

 

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta perustelee palkitsemista seuraavasti:

"Persoonallisessa ja mukaansatempaavassa teoksessa Vanhin tiede käsitellään kunnianhimoisesti tähtitieteen historiaa kivikaudesta kuulentoihin, ei kuitenkaan tiukan kronologisesti, vaan lukijan ajattelemaan haastaen, yksittäisten säikeiden kehittymistä seuraten. Tärkeiksi nousevat asiat, eivät ihmiset. Historia ja nykypäivä rinnastuvat kiintoisalla, humoristisellakin tavalla: tulosvastaavuus ei ole vain meidän aikamme ongelma, vaan se pysäytti jo egyptiläisen tieteen alkeisgeometrian tasolle. Filosofian tohtorie Hannu Karttunen on monipuolinen ja taivava, kansainvälisestikin tunnettu tähtitieteen kansanomaistaja ja myös laajojen kokonaisteosten toimittaja."

Hannu Karttunen on Tuorlan observatoriossa työskentelevä tähtitieteilijä. Hän on kansainvälisesti tunnetun Tähtitieteen perusteet -teoksen uudistetun laitoksen suomen- ja englanninkielisten versioiden toimittaja Ursan Tähdet vuosikirjan toimittaja sekä Tähtitaivas 2000 -kirjan tekijä.

Haastattelussaan Tähdet ja avaruus -lehdessä Karttunen kertoo uusimman kirjansa synnystä:

Työskennellessään Kanarialla yhteispohjoismaisen kaukoputken NOTin tehtävissä Hannu Karttunen ryhtyi laatimaan radiolle esitelmäsarjaa tähtitieteestä. Sarjan idea kiteytyi ajatukseen tähtitieteen historian väärinkäsityksistä. Parin vuoden ajan hän keräili materiaalia tällä silmällä, ja kirjoitti joukon artikkeleita, joita sitten tosin täytyi tuntuvasti lyhentää ja yksinkertaistaa radiota varten. Materiaalia oli kuitenkin kertynyt niin paljon, että hänestä tuntui luonnolliselta julkaista se kirjana. Vaikka kirja ei ole tarkoitettu systemaattiseksi esitykseksi, se antanee yleiskuvan koko tähtitieteen historiasta, Karttunen kertoo.

Vanhin tiede ei esittele historiaa sarjana yksittäisten nerojen urotöinä, vaan katsoo asioita laajemmissa yhteyksissään. "Tämä heijastaa tietenkin omaa misantrooppista luonnettani. Olen aina inhonnut sellaista historiaa, joka nostaa yksilöitä jalustalle", toteaa Karttunen. Tieteellisten saavutusten kannalta yksilöt eivät loppujen lopuksi ole ratkaisevia. Hänen mielestään merkittävät keksinnöt ovat tavallisesti "olleet ilmassa" jo ennen niiden keksimistä. Ilman tiettyjä nerokkaita yksilöitä keksinnöt olisivat ehkä viivästyneet, mutta tuskin jääneet keksimättä.

Vanhin tiede kuvailee tieteen merkkihenkilöitä yksilöinä joille on tyypillistä, että he ovat hetkeksi onnistuneet kohoamaan aikansa tradition yläpuolelle ja näkemään hieman laajemmalle. Tämä selvänäköisyyden kausi kestää kuitenkin yleensä vain hetken. Kirjasta voi lukea, että kun lahjakas tutkija saavuttaa tunnustetun aseman, hänen pöhköimpiäkin ajatuksiaan aletaan pitää suuren gurun erehtymättömänä viisautena, ja näin hänestä tulee kehityksen pysäyttävä tulppa.

Vanhin tiede - tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, Ursa 1996

ISBN 951-9269-83-5 Sidottu, kuvitettu, 528 sivua, hinta 225 mk.

Lisätietoja: Hannu Karttunen, puh. (02)-2744248, tai Ursa/Markku Sarimaa, puh. (09) 174048.


[Etusivu]  [Apua][Hakemisto][Uutta]