19.5.97 Webmaster

Ursan lehdistötiedote 2/97

Ursa palkitsi tähtiharrastajia

 

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa palkitsee vuosittain ansioituneita tähtiteteen harrastajia. Vuoden 1997 Stella Arcti -palkinnot jaettiin 16.3. Oulun Pohjankartanossa valtakunnallisten Tähtipäivien yhteydessä.

 

Merkittävästä ellipsihalohavainnosta 13.2. myönnettiin palkinto kokkolaiselle jalokivisepälle Martti Penttiselle. Haloilmiöt ovat ilmakehän jääkiteissä Auringon valon vaikutuksesta syntyviä valoilmiöitä. Niitä on kymmeniä erilaisia ja erityisesti ellipsin muotoisina Auringon ympärillä näkyvät halorenkaat ovat olleet polttava kysymys alan ammattilaisten ja harrastajien keskuudessa. Niiden syntytavalle on esitetty useita kilpailevia teorioita. Penttinen onnistui helmikuun 13. päivänä valokuvaamaan ellipsihalon, joka näkyi lähellä maanpintaa esiintyvässä jääsumussa. Penttisen havainnon tekee merkittäväksi se, että hän onnistui ottamaan samanaikaisen jääkidenäytteen. Penttisen havainto ja näyte saattavat viedä alan tutkijat askeleen lähemmäksi ellipsihalojen ratkaisua.

 

Tekokuiden systemaattinen havaitseminen on Suomessa ja koko maailmassakin melko pienen harrastajajoukon toimintaa. Ristiinalainen Antero Olkkonen on muutaman vuoden aikana tehnyt uutteraa ja laadukasta havaintotyötä tällä alalla. Ursa arvosti hänen työskentelyään merkittävän havaintotoiminnan Stella Arcti -palkinnolla. Olkkosen innoitti aikoinaan tekokuiden pariin avaruussukkula Discoveryn näkyminen. Hänellä on erinomaiset havainto-olosuhteet. "Kun sammutan pihavalon, kaikkialla on pimeää. Naapurien valot kajastavat vain kaukana horisontissa, Olkkonen kommentoi.

 

Lähes poikkeuksetta yksi Stella Arcti -palkinnoista on myönnetty pitkän linjan tähtiharrastajalle. Vantaalainen hammaslääkäri Martti Koskimo sai kipinän tähtiharrastykseen jo 1950-luvulla. Pikkupoikana hän sattui kerran menemään Ursan Kaivopuiston tähtitornille. Siitä virisi innostus taivaallisiin kohteisiin ja Koskimo liittyi heti Ursan jäseneksi. Muutama viikkoa myöhemmin alkoi ensimmäisen kaukoputken teko silmälasilinsseistä. Sitten Koskimon harrastus on suuntautunutkin paljolti kaukoputkiin ja optiikkaan. Hän on rakentanut useita kaukoputkia ja ehtinyt toimia myös Ursan optiikka ja kaukoputken rakennus -jaoston vetäjänäkin. Havaintolaitteiden ohella Koskimon kinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti planeetat ja Kuu. Stella Arcti -palkinto myönnettiin hänelle ansiokkaasta harrastustoiminnasta ja erityisesti työskentelystä optiikan alalla.


[Etusivu]  [Apua][Hakemisto][Uutta]