Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu ja planeetat

Jupiterin piirroshavainnoista

Jupiteriin pätee sama, kuin muihinkin planeettoihin: aluksi piirtäminen voi olla hankalaa ja tuntuu, ettei planeetasta mitään näe. Piirtämään ja etsimään yksityiskohtia oppii vähitellen. Siksi kannattaa havaita mahdollisuuksien mukaan usein ja tarkastella planeettaa jonkin aikaa ennen piirroshavainnon teon aloittamista.

Havainnon kestosta

Koska Jupiter pyörii nopeasti, tulee yksi havainto tehdä 10–15 minuutin sisällä. Jos seeing on vähänkin vaihteleva, tuo aika myös kannattaa käyttää kytäten hyviä rauhallisen ilman hetkiä.

"Kokovartalopiirroksia" kannattanee tehdä korkeintaan noin parin tunnin välein. Ei toki kukaan kiellä tiuhemminkin piirtelmästä, näin erityisesti, jos sää näyttää parantuvan huonomman seeingin aikana tehdyn piirroksen jälkeen.

Piirtotekniikasta

 1. Ensimmäisenä kannattaa huolella hahmotella Jupiterin pilvivyöt oikeille leveysasteille. On hyvä tarkastaa, että ne tulevat myös vaakasuoraan havaintokorteissa olevan soikion sisään. Tässä kohtaa usein huomaa huolella ja sutaisten tehdyn havainnon eron. Eli ensin siis vyöt ja niiden leveydet, napa-alueet mukaan lukien kohdalleen.
 2. Toisessa vaiheessa ryhdytään tarkastelemaan suurempia yksityiskohtia, esim. Suuren punaisen pilkun koloa ja pilkkua itseään, isompia ovaaleja, vöiden (eritoten SEB:n, eteläisen ekvaattorivyön) kahtiajakoa sekä myös vöiden tummuuseroja.
 3. Kolmannessa vaiheessa etsitään ja kytätään pienimpiä yksityiskohtia, nykeröitä, siltoja, tummentumia ym. Kannattaa huomata, monet komealta näyttävät piirrokset on oikeasti tehty "keräävällä" havaintotekniikalla. Eli jotkut piirroksen yksityiskohdat ovat saattaneet näkyä vain muutamia sekunteja koko kymmenminuuttisen aikana.

Pelkästään vyöt ja vyöhykkeet osoittautuvat yllättävän yksityiskohtaisiksi rauhassa katselemalla.

Intensiteettihavainnot

Intensiteettihavainnoilla voi täydentää piirrosta. Siinä havaitaan pinnan suurten yksityiskohtien, vöiden ja vyöhykkeiden tummuutta.

Asteikko on 0–10, jossa 0 on täysin valkoinen ja 10 täysin musta (=pimeä taustataivas).

Vöiden ja vyöhykkeiden tummuudet vaihtelevat sen verran hitaasti, että niitä kannattaa tehdä vain muutaman kerran havaintokaudessa ja tietenkin jos jotain ratkaisevan selviä muutoksia tapahtuu.

Intensiteettihavainnoilla voidaan pitkällä aikavälillä seurata vöiden ja vyöhykkeiden sekä esimerkiksi Punaisen pilkun kirkkausvaihtelua. Ainakin ekvaattorivöissä (NEB, SEB) on tapahtunut viimeisen 10–15 vuoden aikana useamman kerran merkittäviä vaihteluita.

Havaintokorteista

Periaatteessa piirroshavainnon voi piirtää ellipsin sisään, jonka akselien suhde on noin 9:10.  Ryhmällä on Jupiteria varten olemassa oma havaintokortti, jossa on sarakkeet tarpeellisille muistiinpanoille.  Tällä hetkellä tarjolla on PDF-versio, jonka tulostaa tai monistaa itse vaikkapa ohuelle kartongille.

 • Tulostettava havaintokortti ja kortin täyttöohjeet

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

 • Aurinkokunta ISS, Kuun ylikulku II 15.7.2024 klo 21.42; Siuntio; Heikki Sääksjärvi
 • Aurinkokunta Kuu V 13.7.2024 klo 17.03; Kurikka; Marko Myllyniemi
 • Aurinkokunta Kuu II 9.7.2024 klo 18.25; Ulvila; Vesa Puistovaara
 • Aurinkokunta Kuu IV 2.7.2024 klo 1.45-2.00; Naantali; Terhi Virjonen
 • Aurinkokunta Kuu V 30.6.2024 klo 9.28; Kurikka; Marko Myllyniemi
 • Aurinkokunta Kuu III 27.6.2024 klo 1.51-1.52; Helsinki; Tuomas Salo
 • Aurinkokunta Kuu III 26.6.2024 klo 2.17; Helsinki; Tuomas Salo

RSS Avaruus.fi-foorumi