Gribbin, John

Syvä yksinkertaisuus

Kaaos, kompleksisuus ja elämän synty

24,20 30,30 

Poista

Miksi liikenneruuhkia ilmaantuu ilman selkeää syytä? Miksi pörssikurssit heilahtelevat ylös ja alas? Miten eläinlajit kehittyvät? Mistä galaksit ilmaantuivat? Mikä on elämän alkuperä? Voisiko kaikilla näillä kysymyksillä olla yhteinen vastaus? Jotkin tällaiset systeemit, kuten ammattilaiset niitä nimittävät, ovat niin herkkiä alussa vallitseville olosuhteille, että pieni ero alkusysäyksessä saa aikaan suuren eron lopputuloksessa. Ne siis käyttäytyvät kaoottisesti.

Lisäksi asiaan vaikuttaa takaisinkytkentä, eli systeemin oma käyttäytyminen. Systeemeissä ilmenevä kaaos ja kompleksisuus noudattavat pohjimmiltaan yksinkertaisia lakeja. Niiden avulla voidaankin nykyään jo selittää, joskaan ei ennustaa, monenlaisten ilmiöiden ja jopa ihmisten näennäisen selittämätöntä käyttäytymistä. Näkyvän maailman monimutkainen käyttäytyminen ja jopa itse elämä ovat vain ”pinnan monimutkaisuutta, joka kumpuaa syvästä yksinkertaisuudesta”.

Tutkimus, joka käsittelee kaaosta ja kompleksisuuden ilmaantumista yksinkertaisista systeemeistä, onkin nyt siinä vaiheessa, että se saattaa selittää jopa elämän alkuperän.

Sisältö:

Johdanto: Kompleksisuuden yksinkertaisuus
1. Kaaoksesta järjestykseen
2. Kaaoksen paluu
3. Järjestyksestä kaaokseen
4. Kaaoksen partaalla
5. Maanjäristykset, sukupuutot ja elämän synty
6. Elämän tosiasiat
7. Elämää muualla

Paino 0.474 kg
Mitat 22 × 16 × 3 cm
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Suomentaja

Hokkanen, Arja

Painovuosi

2005

Alaotsikko

Kaaos, kompleksisuus ja elämän synty

Kirjastoluokka

50

Alkuteos

Deep Simplicity

Arviot

Lue tästä Helsingin Sanomien arvio kirjasta (avautuu uuteen ikkunaan).

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Gribbin, John

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.