Heikki Oja

Sibeliuksesta Tuonelaan

Aurinkokuntamme kiehtova nimistö

16,15 20,20 

Maapallon tarinat ovat alkaneet levitä pallomme ulkopuolelle toisille planeetoille ja niiden kuille. Maan tarinoista tuttuja nimiä on annettu kraattereille ja laaksoille, vuorille ja kanjoneille vieraiden taivaiden alla. Jos ihminen levittäytyy aurinkokunnassa ulospäin, silloin siirtokuntien nimissä säilyy maapallon perintö, muisto ihmiskunnan yhteisestä alkukodista.

Nimissä yhdistyy Maan tiede ja taide, kulttuuri ja arkipäivä:
Taiteilijoita, tutkijoita, myyttien jumalia ja mausteena ripaus maapallon arkea, kuten pikkukaupunkeja ja etunimiä eri kulttuureista.

Kirjan nimi on saatu aurinkokuntamme sisimmästä ja uloimmasta suomalaisnimestä. Aurinkoa lähinnä olevan planeetan Merkuriuksen pinnalla on Sibeliuksen kraatteri, ja kaukaisen Neptunus-planeetan suurimman kuun Tritonin pinnalta löytyy Tuonelan tasanko. Näiden kahden nimen väliin jännittyy parinsadan suomalaisnimen kirjo, joka esitellään kirjassa kokonaisuudessaan.

Lisätietoja ”suomalaisista” pikkuplaneetoista

Heikki Ojalle Warelius-palkinto

Dosentti Heikki Ojalle myönnettiin Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinto Vammalan vanhan kirjallisuuden päivillä. Palkinnon arvo on 8000 euroa. ”Palkitsijoiden mukaan hän kirjoittaa tarkasti, selkeäsi ja innoittavasti, ja hänen teoksensa sopivat sekä asiantuntijoille että maallikoille” (HS, 27.6.2003).

Mitat 21.0 × 15.0 × 1.0 cm
Tekijä

Heikki Oja

Sidontamalli

nid.

Koko

A5

Sivumäärä

112

ISSN

0357-7937

ISBN

9789525329254

Painovuosi

2003

Alaotsikko

Aurinkokuntamme kiehtova nimistö

Kirjastoluokka

52

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 85

Arviot

”Ojan kirja tarjoaa herkullisen tähtinimien kaartin, josta ei puutu glamouria. – – Oja on tähtitieteen kansantajuistajana elävä legenda. Tästäkin kirjasta virheitä pitää etsiä mikroskoopilla. Kieli on

Päätekijä

Heikki Oja

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.