Jukka Maalampi

Maailmanviiva

Albert Einstein ja moderni fysiikka

20,20 25,25 

Poista

Sata vuotta sitten Albert Einstein ilmestyi kuin tyhjästä tieteen etujoukkoihin, vaikka fysiikan kuviteltiin jo olevan valmis Newtonin, Faradayn, Maxwellin ja muiden jäljiltä. Tuntemattoman patenttivirkailijan suhteellisuusteoriat ja valon kvanttiteoria mullistivat maailman kymmenessä vuodessa. Einsteinin keksintöjä ei nielaistu vastalauseitta, mutta hän uskoi tinkimättömästi itseensä.

Einstein muutti avaruuden elottomasta luonnon tapahtumien näyttämöstä aktiiviseksi tekijäksi: avaruus käy jatkuvaa vuoropuhelua aineen ja energian kanssa. Avaruuden muoto määrää hiukkasten liikeradat. Aika on muuttunut venyväksi ja matkat voivat kutistua. Einstein loi pohjan myös 1900-luvun tärkeimmälle fysiikan haaralle, kvanttifysiikalle. Hän osoitti, että valo koostuu kvanteista, fotoneista.

Tämä kirja käsittelee Einsteinin tieteellistä perintöä. Einsteinin merkitys nykyfysiikalle ja myös nykyteknologialle on ehkä vieläkin suurempi kuin yleisesti ymmärretään. Hänen jälkensä näkyvät monilla ajankohtaisilla tutkimusaloilla ja useita hänen teorioidensa ennustuksia testataan yhä kokeellisesti. Monet arkisetkin laitteet on kehitetty Einsteinin keksintöjen pohjalta: esimerkiksi dvd-levyt, digikamerat tai GPS-paikantimet. Elämme helpommin ja tiedämme enemmän hänen ansiostaan.

Yleinen suhteellisuusteoria ei ole kvanttiteoria, ja sen rajat tulevat vastaan mustan aukon ytimessä ja maailmankaikkeuden alkuhetkissä. Tiedämme, että luonnossa on gravitaation lisäksi kolme vuorovaikutustapaa, vahva ja heikko ydinvoima ja sähkömagneettinen voima. Ne osataan selittää yhtenäisellä kvanttiteorialla. Gravitaatio suorastaan huutaa samanlaista teoriaa. Olemme samantapaisessa tilanteessa kuin Einstein suhteellisuusteorian keksiessään.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston fysiikan
professori. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat teoreettinen hiukkasfysiikka, hiukkas­astrofysiikka, kosmologia ja fysiikan historia.

Lue ote kirjasta.

Sisältö:

Kukkia Albert Einsteinin haudalle
Eetterin aikakausi
Maailman parhaat yhtälöt
Einsteinin tie fyysikoksi
Suppea suhteellisuusteoria
Aika hidastuu, matka lyhenee
Yhtälö
Avaruus ja painovoima
Valon kvantit
Kvanttiaine
Mustat aukot
Aaltoileva avaruus
Einstein ja maailmankaikkeus
Viimeinen unelma

Paino 0.238 kg
Mitat 20 × 13 × 2 cm
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISSN

ISBN

Painovuosi

2006

Alaotsikko

Albert Einstein ja moderni fysiikka

Kirjastoluokka

53

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja

Arviot

Lauri Jäntin kunniamaininta Jukka Maalammelle "Selkeys, jolla Maalampi kykenee esittämään suuren määrän modernin fysiikan ilmiöitä ja teorioita, on ihailtavaa. Kieli on erittäin sujuvaa mikä helpottaa

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Jukka Maalampi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.