Sean Carroll

Maailmanlopun hiukkanen

Miten Higgsin hiukkasen etsintä vie kohti uutta käsitystä maailmankaikkeudesta

29,00 39,00 

Standardimallin puuttuva palanen eli Higgsin hiukkanen löydettiin 2012. Löydön takana oli tuhansien tutkijoiden joukko sekä maailman kunnianhimoisin laite, LHC.

Poista

Viime vuosikymmenten merkittävin löytö fysiikassa tehtiin vuonna 2012, kun Higgsin hiukkanen havaittiin Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimen avulla. Se on ollut maailmankaikkeuden vaikeimmin tavoitettava hiukkanen, kaikkien fyysikoiden toiveuni. Higgsin bosoni kumpuaa kaikkialla avaruudessa vallitsevasta Higgsin kentästä. Ilman tätä kenttää ei olisi atomeja, ei ainetta eikä elämää, vain irrallisia hiukkasia poukkoilemassa pitkin maailmankaikkeutta.

Kirja on elävä ja havainnollinen johdatus alkeishiukkasten maailmaan sekä kertomus ihmisistä, jotka ovat omistaneet elämänsä selvittääkseen todellisuuden perimmäistä rakennetta.

Sean Carroll on pimeään energiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut kosmologi ja tietokirjailija, joka työskentelee Caltechissa Yhdysvalloissa. Katso Carrollin haastattelu Tähdet ja avaruus 2/2015 s. 38.

Jouni Huhtasen arvio Agricolassa.
Tuula Koukun arvio Tiede-lehdessä.
Matti Mielosen arvio Helsingin Sanomissa.

Sisältö:

1 Asian ydin
2 Lähes jumalallinen
3 Atomit ja alkeishiukkaset
4 Kiihdyttimen tarina
5 Suurin koskaan rakennettu kone
6 Rikkomisen viisaus
7 Hiukkaset aalloissa
8 Rikkonaisen peilin lävitse
9 Pankin räjäyttäminen
10 Levittämässä sanaa
11 Unelmia Nobelista
12 Tämän horisontin tuolla puolen
13 Puolustamisen arvoinen

Paino 0.580 kg
Mitat 21.5 × 15.5 × 2.2 cm
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Suomentaja

Tuukka Perhoniemi

Painovuosi

2015

Alaotsikko

Miten Higgsin hiukkasen etsintä vie kohti uutta käsitystä maailmankaikkeudesta

Kirjastoluokka

53.12

Kustantaja

Ursa

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 143

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Sean Carroll

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.