Caleb Scharf

Kopernikuskompleksi

Kosminen merkityksemme planeettojen ja todennäköisyyksien universumissa

29,00 39,00 

Olemmeko yksin maa­ilmankaikkeudessa? Onko maapallon elämä merkityksellistä universumin mittakaavassa?

Poista

Nikolaus Kopernikus siirsi maapallon ja samalla ihmisen pois maailmankaikkeuden keskipisteestä viisisataa vuotta sitten. Siitä lähtien olemme ajatelleet asuvamme tavallista tähteä kiertävällä tavallisella planeetalla, ilman erityisasemaa maailmankaikkeudessa. Toisaalta maailmankaikkeuden ominaisuudet ja fysiikan luonnonvakiot vaikuttavat olevan hyvin tarkasti hienosäädettyjä elämän syntyä varten. Onko maailmankaikkeus kuitenkin meitä varten?

Caleb Scharf karistaa harteiltaan luutuneet oletukset ja hakee uudenlaista vastausta ihmiskunnan suurimpaan mysteeriin: Olemmeko yksin, vai voiko muualla maailmankaikkeudessa olla elämää? Onko sattumaa, että olemme olemassa juuri tässä maailmassa ja juuri tässä ajassa?

Elämän kemia on suoraa seurausta maailmankaikkeuden koostumuksesta, mutta uusimpien tutkimustulosten perusteella tiedämme, että elinkelpoisia planeettoja voi syntyä muissa aurinkokunnissa vain tietyissä dynaamisissa olosuhteissa, joihin myös aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden senhetkinen ikä vaikuttavat. Näyttääkin siltä, että kotiplaneettamme on harvinaisuus, kaukana tavallisesta.

Caleb Scharf on Columbia Universityn astrobiologian professori ja erikoistunut eksoplaneettojen ja elinkelpoisten ympäristöjen tutkimiseen. Hän myös kirjoittaa jatkuvasti tiedelehtiin kuten New Scientist, Science, Scientific American, ja Nature. Kirjan alkuteos on ilmestynyt Scientific Americanin sarjassa.

Caleb Scharfin blogi Life unbounded

Paino 0.360 kg
Mitat 21.5 × 15.0 × 2.3 cm
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Suomentaja

Tuukka Perhoniemi

Painovuosi

2015

Alaotsikko

Kosminen merkityksemme planeettojen ja todennäköisyyksien universumissa

Kirjastoluokka

52.2

Kustantaja

Ursa

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 143

Päätekijä

Caleb Scharf

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Elämän etsintä on populaarin tähtitieteen ykkösaihe. Voisi sanoa, että tämä kirja on kirjoitettu jo moneen kertaan, mutta Scharfin pohtiva ote on poikkeuksellisen kiehtova. Ei detaljeja, ei yhtään kaavaa. Kirjoittaja hallitsee niin tieteen historian kuin bayesilaiset todennäköisyydet, ja lukija huomaa suorastaan syttyvänsä näistä.
– Tuula Koukku, Tiede 1/2016

Kopernikuskompleksi osoittaa, että tähtitieteen löydöt ohjaavat yhä maailmankuvaamme. Scharf kirjoittaa kansantajuisesti. Hän ei anna eikä pysty antamaan lopullisia vastauksia, mutta kääntää esiin jokaisen vieraan kiven. Tuukka Perhoniemen käännös on sujuva. Avartava kirja, kirjaimellisesti.
– Timo Paukku, Helsingin Sanomat, 8.1.2016

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.