Nikolaus Kopernikus siirsi maapallon ja samalla ihmisen pois maailmankaikkeuden keskipisteestä viisisataa vuotta sitten. Siitä lähtien olemme ajatelleet asuvamme tavallista tähteä kiertävällä tavallisella planeetalla, ilman erityisasemaa maailmankaikkeudessa. Toisaalta maailmankaikkeuden ominaisuudet ja fysiikan luonnonvakiot vaikuttavat olevan hyvin tarkasti hienosäädettyjä elämän syntyä varten. Onko maailmankaikkeus kuitenkin meitä varten?
Caleb Scharf karistaa harteiltaan luutuneet oletukset ja hakee uudenlaista vastausta ihmiskunnan suurimpaan mysteeriin: Olemmeko yksin, vai voiko muualla maailmankaikkeudessa olla elämää? Onko sattumaa, että olemme olemassa juuri tässä maailmassa ja juuri tässä ajassa?
Elämän kemia on suoraa seurausta maailmankaikkeuden koostumuksesta, mutta uusimpien tutkimustulosten perusteella tiedämme, että elinkelpoisia planeettoja voi syntyä muissa aurinkokunnissa vain tietyissä dynaamisissa olosuhteissa, joihin myös aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden senhetkinen ikä vaikuttavat. Näyttääkin siltä, että kotiplaneettamme on harvinaisuus, kaukana tavallisesta.
Caleb Scharf on Columbia Universityn astrobiologian professori ja erikoistunut eksoplaneettojen ja elinkelpoisten ympäristöjen tutkimiseen. Hän myös kirjoittaa jatkuvasti tiedelehtiin kuten New Scientist, Science, Scientific American, ja Nature. Kirjan alkuteos on ilmestynyt Scientific Americanin sarjassa.
Caleb Scharfin blogi Life unbounded