Tulevat kirjat

Ursan uutuuksia syksyllä 2018

 

Rovelli, Carlo

Ajan suunta

suomentanut Hannu Karttunen

Ajan kulku muodostaa todellisuutemme, aika on jokaiselle meistä arkipäiväinen kokemus. Fysiikan lakien mukaan menneisyyttä ja tulevaisuutta ei kuitenkaan voi erottaa toisistaan, eikä ihmisen tietoisuutta, nykyhetken käsittämistä osata selittää. Mistä aika syntyy, on yksi tieteen suurista ratkaisemattomista ongelmista.

Carlo Rovelli esittelee aikaan liittyviä käsityksiä fysiikan ja filosofian kannalta sekä ihmisen henkilökohtaisessa kokemuksessa. Hän kokoaa yhteen sen, mitä varmasti tiedetään ja esittää sen pohjalta käsityksensä ajan synnystä.

Carlo Rovelli on italialainen, kansainvälisesti arvostettu teoreettinen fyysikko. Hänen edellinen kirjansa Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta (suom. 2016) nousi kansainväliseksi ilmiöksi populaarien tiedekirjojen joukossa, se on käännetty 41 kielelle ja sen englanninkielistä versiota on myyty jo 1,3 miljoonaa kappaletta.

Ilmestyy lokakuun lopussa.

 

Scharf, Caleb

Zoomaus universumiin

Kosmoksesta kvantteihin – matka maailmankaikkeuden mittoihin

suomentanut Suvi Syrjä

Löytöretki maailmankaikkeuden mittoihin on 62 askelta pitkä, Kun jokainen askel on kymmenen potenssi, matkaat kaukaisimman kosmoksen ääriltä atomia pienempään kvarkkien ja kvanttien maailmaan. Ihmisen mittakaava ulottuu millimetrin osista kilometreihin. Se on vain kapea viipale kaikesta, mitä on.

Suurin tuntemamme asia on koko havaittavan maailmankaikkeuden halkaisija, 10 potenssiin 27 metriä. Kaikkein pienin on Planckin pituus 10 potenssiin -35 metriä, lyhin mielekäs matka fysiikassa. Näiden kahden mittakaavan välissä on kaikki, minkä voimme havaita, kenties kaikki, minkä tulemme ikinä tuntemaan.

Kauan aikaa sitten kehosi atomit olivat pitkin poikin melko tyhjää avaruutta. Ajan mittaan ne kerääntyivät yhteen ja muodostivat galaksit, tähdet, planeetat, norsut, virukset ja sinut, ehkä myös ilkeän kaksoisolentosi toisessa universumissa. Pääset tutustumaan tähän kaikkeen upeiden kuvien ja infografiikoiden kautta. Tämä on sinun maailmankaikkeutesi.

Ilmestyy lokakuun alussa.

 

Oja, Heikki

Maailmankaikkeuden rakenne

Maailmankaikkeus alkoi yhdestä pisteestä 13,8 miljardia vuotta sitten. Tuo piste on laajentunut valtavaksi, mutta katselemme sitä sisältäpäin, koska olemme osa maailmankaikkeutta. Kun katsomme taivaalle, näemme menneisyyden. Miten voimme tietää tämän kaiken?

Professori Heikki Oja avaa universumin saloja lyhyesti ja helposti sulavassa muodossa.

Ilmestyy elokuussa.

 

Palviainen, Asko ja Oja, Heikki

Maailmankaikkeus 2019–2020

Tähtitieteen vuosikirja

Maailmankaikkeus 2019–2020 sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusasioista lähiplaneetoista kaukaisiin galakseihin. Kirjassa kerrotaan tutkimuksen tuoreimmat edistysaskeleet sekä esitellään uusimmat merkittävät avaruuskuvat ja tiede niiden taustalla.

Maailmankaikkeus-kirja ilmestyy joka toinen vuosi ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi johdatukseksi tähtitieteeseen tai tietojen päivittämiseen. Kirja on käytössä yleissivistävän tähtitieteen johdantokurssin oppikirjana yliopistoissa ja opistoissa.

Ilmestyy elokuussa.

 

Karttunen, Hannu ym, toim.

Tähdet 2019

Ursan vuosikirja

Tähdet 2019 sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä. Taivaan tarkkailu on luontokokemus, josta saa enemmän irti opaskirjan avulla. Tähdet 2019 kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää tai mikä siellä taivaalla niin kirkkaana loistaa.

Kirjan jakautuu kuukausikatsauksiin, joissa on tähtikarttojen lisäksi tietoa tähtitaivaan asennosta, planeettojen ja Kuun näkymisestä sekä muista vaihtelevista taivaan tapahtumista. Kirjan kalenteriosassa on Auringon, Kuun ja planeettojen nousu- ja laskuajat sekä muuta taulukkotietoa.

Vuonna 2019 voi nähdä kaksi kuunpimennystä ja Merkurius kulkevan Auringon kiekon editse. Lisäksi kirjassa kerrotaan kaksoistähdistä ja satelliittien havaitsemisesta.

Ilmestyy lokakuun alussa.