Tulevat kirjat

Kohti ikuisuutta
Esko Valtaoja
303 s.
ilmestyy syyskuun lopussa

Kolmetuhatta vuotta menneisyyteen mahtuu vielä ajatuksiimme, mutta entäpä kolmetuhatta vuotta tulevaisuuteen? Onko ihmiskunnalla tulevaisuutta? Monen mielestä se on jo allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa. Vai elämmekö sittenkin kaikkein parhaita aikoja? Ainakin luonnonvarojen loppumisen ja väestöräjähdyksen aiheuttamaa maailmanloppua on lykätty jo monta kertaa.

Tulevaisuus tarkoittaa useimmille lähitulevaisuutta. Lapsi pitää hakea päiväkodista neljältä, ensi viikolla on työpaikkapalaveri, hiihtolomalla lennetään Thaimaahan. Tulevaisuuskomiteoiden mietinnössä voi vielä vilahtaa vuosi 2100, mutta ei koskaan vuosi 21000. Tulevaisuudessahan se kaikki todella mielenkiintoinen vasta tulee tapahtumaan. Mitä maailmankaikkeudella on odotettavissa aikojen loppuun asti? Minne ihmiskunta on menossa? Mitkä ovatkaan mahdollisuutemme, ja mitkä rajamme – vai onko nykyiseen pieneen tajuntaamme mahtuvia rajoja lainkaan?

 

Tähdet 2018
Hannu Karttunen, Olli Manner, Matti Suhonen ja Veikko Mäkelä (toim.)
160 s.
ilmestyy lokakuun alussa

Tähdet 2018 -vuosikirja sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä. Joka kodin taivaan almanakka vastaa iltakävelijän kysymykseen mikä siellä taivaalla niin kirkkaana loistaa ja kertoo myös kaukoputken käyttäjälle esimerkiksi milloin planeetat ovat parhaiten havaittavissa.

Vuosi 2018 tuo Suomen taivaalle kaikkiaan kolme pimennystä; osittaisen auringonpimennyksen sekä kaksi täydellistä kuunpimennystä. Keskikesällä on mahdollista ihailla kirkasta Mars-planeettaa matalalla etelätaivaalla. Tähtitaivaan kohteiden ohella ilmakehän optiset ilmiöt tarjoavat harrastajalle nähtävää paljain silmin ilman lisälaitteita.