Tulevat kirjat

Ursan uutuuksia syksyllä 2018

Scharf, Caleb

Zoomataan universumiin

Matka maailmankaikkeuden mittoihin

suomentanut Suvi Syrjä

Löytöretki maailmankaikkeuden mittoihin on 62 askelta pitkä, Kun jokainen askel on kymmenen potenssi, matkaat kaukaisimman kosmoksen ääriltä atomia pienempään kvarkkien ja kvanttien maailmaan. Ihmisen mittakaava ulottuu millimetrin osista kilometreihin. Se on vain kapea viipale kaikesta, mitä on.

Suurin tuntemamme asia on koko havaittavan maailmankaikkeuden halkaisija, 10 potenssiin 27 metriä. Kaikkein pienin on Planckin pituus 10 potenssiin -35 metriä, lyhin mielekäs matka fysiikassa. Näiden kahden mittakaavan välissä on kaikki, minkä voimme havaita, kenties kaikki, minkä tulemme ikinä tuntemaan.

Kauan aikaa sitten kehosi atomit olivat pitkin poikin melko tyhjää avaruutta. Ajan mittaan ne kerääntyivät yhteen ja muodostivat galaksit, tähdet, planeetat, norsut, virukset ja sinut, ehkä myös ilkeän kaksoisolentosi toisessa universumissa. Pääset tutustumaan tähän kaikkeen upeiden kuvien ja infografiikoiden kautta. Tämä on sinun maailmankaikkeutesi.

Ilmestyy lokakuun alussa.

 

Rovelli, Carlo

Ajan luonne

suomentanut Hannu Karttunen

Ajan kulku muodostaa todellisuutemme, aika on jokaiselle meistä arkipäiväinen kokemus. Fysiikan lakien mukaan menneisyyttä ja tulevaisuutta ei kuitenkaan voi erottaa toisistaan, eikä ihmisen tietoisuutta, nykyhetken käsittämistä osata selittää. Mistä aika syntyy, on yksi tieteen suurista ratkaisemattomista ongelmista.

Carlo Rovelli esittelee aikaan liittyviä käsityksiä fysiikan ja filosofian kannalta sekä ihmisen henkilökohtaisessa kokemuksessa. Hän kokoaa yhteen sen, mitä varmasti tiedetään ja esittää sen pohjalta käsityksensä ajan synnystä.

Carlo Rovelli on italialainen, kansainvälisesti arvostettu teoreettinen fyysikko. Hänen edellinen kirjansa Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta (suom. 2016) nousi kansainväliseksi ilmiöksi populaarien tiedekirjojen joukossa, se on käännetty 41 kielelle ja sen englanninkielistä versiota on myyty jo 1,3 miljoonaa kappaletta.

Ilmestyy lokakuun lopussa.