Tulevat kirjat

Ursan uutuuksia syksyllä 2019

Tommi Tenkanen
Pimeän aineen arvoitus
ilmestyy lokakuussa

Maailmankaikkeus näyttää selkeältä pikaisella vilkaisulla. Viime vuosikymmenellä kuitenkin varmistui, että itse asiassa kaikesta maailmankaikkeuden aineesta 85 % on meille tuntematonta ja näkymätöntä. Kukaan ei vielä tiedä, mitä pimeä aine on, sillä havaitsemme ainoastaan sen vaikutuksia.

Nuori suomalainen huippututkija Tommi Tenkanen kirjoittaa etsinnästä tarinallisesti ja elävästi, erityisesti omasta ja muiden suomalaisten tutkijoiden näkökulmasta.

”Emme tiedä kuinka lähellä pimeän aineen arvoituksen selvittämistä olemme. Ratkaisu voi olla käden ulottuvilla jo tänään tai vasta kymmenien vuosien päästä. Pimeän aineen löytyminen ja sen luonteen selvittämiseen liittyvät kiemurat muodostavat kuitenkin kertomisen arvoisen tarinan. Pimeä aine on sekä aineen rakenteen että koko kosmoksen tutkimuksen keskiössä, ja sen salaisuuksien selvittäminen on koko ihmiskunnan yhteinen projekti.”


Esko Valtaoja
Avaruudesta
ilmestyy lokakuussa

”Jos Maa on Auringon lapsi, miten synnytys tapahtui?”

Esko Valtaojan leipälaji on ruokkia mielikuvitustamme maailmankaikkeuden ihmeillä. Tämän hän tekee tavallisen kansalaisen perspektiivistä, omien sanojensa mukaan kuin puhuisi vieressä baaritiskillä notkujalle. Uutuuskirjassaan Valtaoja esittelee mitä me olemme tieteen avulla saaneet selville maailmankaikkeudesta: Isot, pienet ja kummalliset asiat, kuten tähdet, galaksit, valtava tyhjyys, pimeys, elämä ja koko universumi.


Carlo Rovelli
Todellisuus ei ole sitä miltä se näyttää
ilmestyy lokakuussa

”Kulttuurimme on typerä pitäessään tieteen ja runouden erillään. Ne ovat välineitä, jotka avaavat silmämme maailman rikkaudelle ja kauneudelle.”

Millaisista aineksista maailma koostuu? Onko avaruutta ja aikaa olemassa? Mitä todellisuus oikeastaan on? Teoreettinen fyysikko Carlo Rovelli on viettänyt lähes koko elämänsä vastauksien etsimiseen. Hän kertoo kuinka ajatuksemme todellisuudesta on muuttunut vuosisatojen aikana ja mitä fyysikot ajattelevat maailmankaikkeuden rakenteesta nykypäivänä. Kirjassaan Todellisuus ei ole sitä miltä se näyttää Rovelli esittelee laajemmin samoja teemoja kuin menestysteoksessaan Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta.


Tähdet 2020
ilmestyy lokakuussa

Joka kodin taivaan almanakka kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää. Kirjan avulla voi myös tunnistaa huomiota herättäviä kohteita taivaalta.


Hannu Karttunen 
Tiedettä kaikille: Kemia

Ursan nuorten tietokirjasarja jatkuu viidennellä osalla, joka kertoo kemian merkityksestä ympäristössämme.

Luonnon oman kemian lisäksi ympärillämme on lukemattomia ihmisen keksimiä kemian tuotteita. Millaista elämä olisi vaikka ilman muoveja, pesuaineita, maaleja, bensiiniä, lääkkeitä? Joutuisimme elämään kuin antiikin aikana, paitsi että silloinkin osattiin jo valmistaa metalleja ja lasia tekniikoilla, joiden kehittämiseen on tarvittu kemiaa. Ilman kemiaa palaisimme oikeastaan aikaan ennen kivikautta.

Ursan nuorten tietokirjasarjassa Tiedettä kaikille on aiemmin ilmestynyt teokset tähtitieteestä, fysiikasta, matematiikasta ja biologiasta.


Marcus Chown 
Äärettömyys kämmenellä
– 50 ihmeellisintä asiaa maailmankaikkeudessa

Maailmankaikkeus on paljon jännempi paikka kuin olisi koskaan voinut kuvitella. Tiedetoimittaja Marcus Chown kertoo nokkelasti taustat viidellekymmenelle faktalle, jotka selittävät koko olemassaolomme monimutkaisuuden kirjoa. Uskoisitko, että ihmiskunnan saisi mahdutettua sokeripalan kokoon, että puolet soluistasi ei kuulu sinulle tai että hyttysen atomien sisältämä sähkömagneettinen voima riittäisi räjäyttämään kaiken elämän maapallolta?

Marcus Chown on New Scientist -lehden kosmologian asiantuntija ja useasti palkittu tietokirjailija. Häneltä on aiemmin suomennettu kolme teosta.