Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Huhtikuussa havaitaan haloilmiöitä

Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmän perinteinen havaintotempaus Halohuhtikuu on jälleen käynnissä. Tempauksen ideana on tarkkailla haloilmiöitä tehostetusti huhtikuun aikana. Tilastollisesti huhtikuu on vuoden parhaita kuukausia halojen tarkkailuun.

Halot ovat valoilmiöitä, jotka syntyvät, kun valo taittuu ja heijastuu ilmakehän jääkiteissä. Ne ovat muodoltaan tyypillisesti erilaisia renkaita, kaaria ja pilareita. Ne esiintyvät usein halonäytelminä, jolloin taivaalla on näkyvissä useita eri halomuotoja samaan aikaan. Halojen valonlähteenä on tyypillisimmin Aurinko, mutta toisinaan myös Kuu ja keinovalot saattavat saada aikaan haloilmiöitä.

Halot ovat taivaan valoilmiöistä kaikkein yleisimpiä, ja niitä havaitaan vuosittain vähintään 150 päivänä tai yönä -- siis useammin kuin sateenkaaria. Halojen taltioiminen onnistuu nykypäivänä varsin mainiosti vaikka puhelimen kameralla. Haloja tarkkaillessa kannattaa tähyillä taivaalle aurinkolasit silmillään, mikä helpottaa halojen näkymistä. Kannattaa tarkistaa halojen varalta myös Auringon vastainen puoli taivasta ja muutkin alueet taivaasta, sillä monet harvinaiset halomuodot lymyävät juuri Auringon vastapisteen suunnalla. Kuvia kannattaa ottaa paljon ja eri suunnista, varsinkin jos haloja näyttää olevan laajemmalla alueella.

Lisää haloilmiöistä ja niiden eri muodoista voit lukea ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmän halosivulta.

Havainnot raportoidaan Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmän halolomakkeella.

Halohuhtikuun edistymistä voi seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä sekä kuvina ja kertomuksina.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)