Kirjaudu tai rekisteröidy

Havaitsemisen intensiivikurssi Tähtikalliolla 13.-15.9.2019

Kuva Jari Luomanen

Haluaisitko aloittaa tähtitaivaan havaintoharrastuksen, muttet ole vielä päässyt alkuun?

Ursa järjestää syyskuussa kolmipäiväisen intensiivikurssin tähtitaivaan havainnointiin. Kurssi on suunnattu aikuisille Ursan jäsenille, joilla on intoa, mutta ei vielä juurikaan kokemusta havainnoivasta tähtiharrastuksesta.

Kurssilla opastetaan kurssilaisia havaintoharrastamisen osa-alueisiin, tähtitaivaan digikuvaukseen sekä tutustutaan Tähtikallion toimintakeskuksen lukuisiin havaintolaitteisiin. Sään salliessa ilta vietetään taivasta havainnoiden ja kuvaten. Painotamme kurssilla sitä, että osallistujille voidaan antaa henkilökohtaista opastusta kunkin kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan.

Tarkoituksena on käydä läpi havaitsevaa tähtiharrastusta laidasta laitaan alkeista aloittaen. Kurssin aikana tutustutaan mm. seuraaviin asioihin:

– Tähtiharrastajalle sopivat kohdetyypit, taustaa ja vinkkejä
– Tähtitaivaan peruskäsitteet
– Tähtitaivas ja eri vuodenaikojen parhaat havaintokohteet
– Kaukoputkien, kiikareiden ja CCD-kameroiden  toimintaperiaatteet sekä perushuolto
– Etäteleskooppien käytön perusteet
– Tähtikallion toimintakeskuksen teleskoopit ja laitteet
– Digijärjestelmäkameran käyttö tähtikuvauksessa
– Johdatus tähtikuvien käsittelyyn sekä kuvien pinoamiseen
– Tietokoneohjelmat tähtitieteen harrastajan apuna
– Ilmakehän optiset ilmiöt ja niiden kuvaaminen

Kurssi järjestetään kolmipäiväisenä, kestäen perjantain aamupäivästä kello 10 alkaen sunnuntai-iltaan eli 13.9. - 15.9.2019 Ursan havaintokeskus Tähtikallion tiloissa Orimattilan Artjärvellä. Paikalle on mahdollista tulla jo torstai-iltana, varsinkin kaukaa tulevien kannatta harkita tätä vaihtoehtoa.

Ajankohta syyskuun puolivälissä on vuoden parasta aikaa havainnoinnin kannalta, mutta emme tietenkään pysty takaamaan säitä. Hyvällä ilmalla havainnoidaan ja kuvataan ulkona iltaisin. Paljon kuvauksen asioita pystytään käymään läpi myös demojen ja kuvaesimerkkien avulla ellei itse päästä kuvaamaan säiden vuoksi.

Yöpyminen tapahtuu mukavassa, lämpimässä päärakennuksessa 2-3 hengen huoneissa. Huoneissa on vuoteet ja tyynyt, mutta kurssilaisten tulee ottaa mukaan omat lakanat ja peitto tai makuupussi. Oma kannettava tietokone kannattaa ottaa mukaan, mikäli mahdollista. Kurssilaiset huolehtivat itse Tähtikalliolle saapumisesta. Yhteiskyytejä voidaan organisoida tarvittaessa. Olethan yhteydessä järjestäjiin, mikäli tarvitset kyytiä julkisten kulkuvälineiden ulottuvilta. Voit mainita asiasta myös ilmoittautumislomakkeessa.

Kurssin hinta on 450 euroa ja se maksetaan laskulla kunhan kurssille on saatu minimimäärä ilmoittautumisia ja sen järjestäminen on varmistunut. Kurssin hinta sisältää ruuat ja majoituksen. Kurssi on avoin Ursan jäsenille.

Kurssin vetäjinä toimivat tähtivalokuvaaja ja tietokirjailija Jari Luomanen, optiikan ammattilainen Hannu Määttänen ja tiedetoimittaja Mikko Suominen. Kurssilaisille toimitetaan ilmoittautumisajan päätyttyä kurssiin ja järjestelyihin liittyvä infopaketti.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 16. elokuuta 2019. Minimimäärä ilmoittautuneita kurssin järjestämiselle on 14 henkeä ja maksimimäärä 16 henkeä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisajan umpeuduttua ilmoitamme heti ilmoittautuneille, järjestetäänkö kurssi. 

Lisätietoja:

Hannu Määttänen
puh. 0400 601 647
sähköposti: havaintokurssi@ursa.fi

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautujan perustiedot
Kurssille saapuminen
Ruokailut
Muuta

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)