Kirjaudu tai rekisteröidy

Nuorisotoiminta Helsingissä

Kursseilla ja kerhoissa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan maailmankaikkeuden mielenkiintoisiin ilmiöihin ja ihmiskunnan tieteellisiin saavutuksiin, aina suurista galaksijoukoista atomeihin, raketeista kuulaskeutumiseen ja supernovaräjähdyksistä mustiin aukkoihin. Mahdollisuuksien mukaan pyritään myös havaitsemaan taivaan kohteita sekä käymään Observatorion planetaariossa. Matematiikkakursseilla lähestytään matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa eri tavalla kuin kouluopetuksessa.

Vaikeusasteita on kolme: aloittelijaystävällinen, helppo ja haastava. Alottelijaystävälliset ja helpot kurssit ja kerhot soveltuvat molemmat aloittelijoille, mutta helpoilla edetään nopeammassa tahdissa ja ohjauksen seuraaminen vaatii jo hiukan keskittymistä. Haastaville kursseille on tyypillisesti joitain lähtötasovaatimuksia.

Huom! Jäsenhinta kursseille on voimassa vain kun kurssilaisella itsellään on Ursan jäsenyys. Huoltajan jäsenyys ei oikeuta jäsenhintaan.

Kevään 2018 toiminta järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1). Kevätkausi alkaa 22.1. ja päättyy 29.4., paitsi lasten tähtikerhon osalta joka päättyy jo 25.3.

Kevät 2018

maanantaitiistaikeskiviikkotorstaiperjantailauantaisunnuntai

Lasten tähtitieteen peruskurssi (7-13-v.) klo 18-19

Matematiikan peruskurssi 1 (11-16-v.) klo 18-19.30

-

---

Lasten tähtikerho (4-8-v.) klo 16-17.30

Matematiikan jatkokurssi 2 (11-16-v.) klo 19-21

Nuorten tähtitieteen peruskurssi (11-17-v.) klo 19.30-21

-

----

Lasten tähtikerho (4-8-v.)
aloittelijaystävällinen
Helsingin observatorio, sunnuntai klo 16 - 17.30,
Kesto 28.1. - 25.3.
Vetäjä: Laura 
jäsenhinta 10 € / muut 20 €

Lasten tähtikerhossa tutustutaan maailmankaikkeuteen leikkien ja askarrellen vaikkapa oma aurinkokunta huoneen seinälle. Kurssin aiheista myös keskustellaan, ja niistä kuullaan lyhyitä mutta mielenkiintoisia ja lapsille suunniteltuja esityksiä. Lasten huoltajat ovat tervetulleita mukaan!

Lähtötasovaatimus: ei ole.

Ilmoittaudu kerhoon

Lasten tähtitieteen peruskurssi (7-13-v.)
helppo
Helsingin observatorio, maanantai klo 18-19
Kesto: 22.1.-23.4.
Vetäjä: Vilma ja Antti
jäsenhinta 10 € / muut 20 €

Lasten tähtikurssilla käsitellään universumin kiehtovia ilmiöitä aina sen synnystä sen kaukaiseen tulevaisuuteen. Perehdymme niin kotoiseen aurinkokuntaan kuin vaikkapa tähtien elämänkaareen, niiden syntymästä kuolemaan, tai jopa Linnunradan ulkopuolisiin kohteisiin ja ilmiöihin. Kurssilla käydään haastavia asioita läpi mutta kuitenkin aloittelijaystävällisesti. Nuoremmatkin kuin 7-vuotiaat voivat tulla kurssille, sillä ainoa lähtötasovaatimus on lukutaito. Huoltajat ovat tervetulleita mukaan. 

Lähtötasovaatimus: Lukutaito (mainitaan erikseen johtuen ikäryhmästä)

Ilmoittaudu kurssille

Nuorten tähtitieteen peruskurssi (11-17-v.)
helppo
Helsingin observatorio, tiistai klo 19.30-21
Kesto: 23.1.-24.4.
Vetäjä: Vilma ja Antti
jäsenhinta 10 € / muut 20 €

Nuorten tähtikurssilla käsitellään tähtitieteen ilmiöitä syvällisemmin, pohtien suurempia kokonaisuuksia, tähtitieteen taustalla olevaa fysiikkaa ja syy-seuraussuhteita. Kurssilaiset haastetaan ajattelemaan maailmankaikkeuden isoja kysymyksiä kuten alkuräjähdyksen teoriaa tai mustien aukkojen syntyä. Entä miksi tähdet kuolevat eri tavoin riippuen niiden massasta? Mitä kaikkea suhteellisuusteoria pitää sisällään, ja miten se vaikuttaa maailmankaikkeuden rakenteeseen? Käsiteltävien asioiden teoreettisuudesta huolimatta kurssi on erittäin aloittelijaystävällinen, sillä asioita käsitellään intuitiivisesti yksinkertaistaen ja esimerkkien avulla.

Lähtötasovaatimus: ei ole.

Ilmoittaudu kurssille

Matematiikan peruskurssi 1 (11-16-v.)
haastava
Helsingin observatorio, tiistai klo 18-19.30
Kesto: 23.1.-24.4.
vetäjä: Emilia ja Antti
jäsenhinta 10 € / muut 20 €

Kurssilla tutustutaan monipuolisesti matemaattisiin menetelmiin ja ratkaistaan ongelmia niitä soveltaen. Opitaan uusia lähestymistapoja niin teoreettisten kuin käytännön ongelmien ratkaisemiseen. Kurssilla edetään nopeasti, ja kurssi sopiikin erityisen hyvin niille, jotka kaipaavat haastavampia ongelmia kuin mitä peruskoulussa käydään. Kurssilla opitut menetelmät ovat matemaattisen luonteensa vuoksi universaaleja, ja niistä on hyötyä läpi peruskoulun ja lukion, missä monet niistä tulevatkin vastaan.

Lähtötasovaatimus: Matematiikan peruskurssi 1, tai vastaavat tiedot (lisätietoja voi tiedustella osoitteesta nuoriso@ursa.fi). Kurssille voi tulla myös täysin uutena, mutta se saattaa olla alkuun haastavaa.

Ilmoittaudu kurssille

Matematiikan jatkokurssi 2 (11-16-v.)
haastava
Helsingin observatorio, maanantai klo 19 - 21 
Kesto: 22.1. - 23.4.
vetäjä: Joonas, Emilia, Antti
jäsenhinta 10 € / muut 20 €

Kurssi on jatkoa Matematiikan peruskurssille, ja jatkaa samojen teemojen parissa. Kurssin keskeisiä teemoja ovat vektorit, trigonometria, differentiaaliyhtälöt sekä differentiaali- ja integaalilaskennan syventäminen.

Lähtötasovaatimus: Matematiikan peruskurssi (1 ja 2), matematiikan jatkokurssi 1, tai vastaavat tiedot (lisätietoja voi tiedustella osoitteesta nuorisoursafi)

Ilmoittaudu kurssille

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)