Svenska | English
Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry /
Tekokuut ja raketti-ilmiöt
Antti Kuosmanen
c/o Ursa ry
Kopernikuksentie 1,
00130 Helsinki
puhelin 050 483 7642
tekokuut @ ursa.fi

Apuvetäjä
Leo Wikholm
puhelin 040 504 5077
tekokuut @ ursa.fi

Kanavat

Facebook YouTube RSS

Tekokuut ja raketti-ilmiöt

Yleistä jaostosta

Tekokuut ja raketti-ilmiöt -jaosto on erikoistunut satelliittien tarkkailuun, rakettilaukaisujen aiheuttamien valoilmiöiden seurantaan sekä avaruustekniikkaan.

Jaosto aloitti toimintansa nykymuodossaan 1980-luvun lopulla. Vuosikymmenten myötä jaostossa on ollut lukuisia aktiiviharrastajia, jotka ovat seuranneet taivaan satelliitteja ja lähettäneet havaintojaan jaostoon. Olemme tarjonneet myös tunnistusapua taivaan erikoisimmille ja tuntemattomille satelliiteille. Jaosto on toiminut yhteistyössä myös kansainvälisten satelliittiharrastajien kanssa.

Suomessa havaittiin paljon rakettilaukaisujen aiheuttamia valoilmiöitä erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. Niiden aiheuttajina ovat tavallisesti olleet Venäjän rakettikokeet ja satelliittilaukaisut. Näistä valoilmiöistä on kertynyt paljon suomalaisia havaintoja, jotka on koottu Raketti-ilmiöarkistoon, joka on selailtavissa näillä sivuilla.

Avaruustekniikassa jaosto on toiminut tiedon valistajana, sillä näilläkin sivuilla on tarjolla perustietoa avaruustekniikasta, historiaa, yksityiskohtaisempia artikkeleita erilaisista satelliittijärjestelmistä ja maailman avaruuskeskuksista. Joukkoomme on kuulunut myös joitakin avaruustekniikan pienoismallien harrastajia.

Jos olet kiinnostunut näistä aihealueita, olet tervetullut joukkoomme mukaan!

Uusia tapahtumia 

Venäläisen Angara-raketin lähdön pakokaasuvana loisti Pohjois-Suomen taivaalla. Raketti-ilmiö -arkistossa nyt kooste 23.12.2014 valoilmiöstä sekä lisätty muita vanhempia tapahtumia kuten 6.2.1975, 20.9.1977, 1.1.1982, 28.4.1976. Lue lisää raketti-ilmiöarkistosta.

Satelliittikolmiot palasivat taivaalle. Suomen taivaalla nähtiin vielä muutamia vuosia sitten kolmen satelliitin muodostelmissa liikkuneita amerikkalaisia NOSS-satelliitteja. Satelliittimuodostelmien hajottua tilalle ovat tulleet kiinalaiset Yaogan-satelliitit. Lue lisää satelliittien muodostelmista.

Kosmos 1400 -satelliitin paluu havaittiin Suomessa. Pohjois-Suomessa nähtiin syyskuun 13.-14. päivien välisenä yönä vanhan Kosmos 1400 -satelliitin paluuseen liittynyt valoilmiö. Lue lisää Satelliittikatsaus: syyskuu 2014.

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä