Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry /
Ilmakehän optiset ilmiöt

Yhteyshenkilö:
Juha Ojanperä
Vähä-Hämeenkatu 8a A 14
20500 Turku
puhelin 050 358 5963
ilmakeha ät ursa.fi

Muut vastuuaktiivit »

Kanavat

YouTube RSS

Valkean taivaan vieraat

© Marko Pekkola, Mika Sillanpää ja Jukka Ruoskanen, Ursa 1999.

Valkean taivaan vieraat on Ursan silloisen halojaoston tekemä havainto-opas ja siinä esitellään kaikki tunnetut halomuodot ja opastetaan havainnoissa. Vuoden 1999 versio on järjestyksessään jo kolmas, mutta kyseessä on silti ensimmäinen varsinainen päivitys.

Tässä opas on PDF-formaatissa ja sen lukeminen vaatii Adobe Acrobat Reader -ohjelman. Täältä voit ladata Acrobat Reader -ohjelma ilmaiseksi.

Valkean taivaan vieraat - 1994 versio

Marko Pekkola ja Jukka Ruoskanen: VALKEAN TAIVAAN VIERAAT - Opas 69 eri halomuodon tunnistamista ja havaitsemista varten

Oppaan 2. versio oli vain hiukan muuttunut 1. versiosta. Tämä versio on ilmeisesti ilmestynyt keväällä 1994. 1. versioon verrattuna muutoksia on vähän, mutta alaotsikossa on jo ero: 69 halomuotoa edellisen oppaan 71:stä muodosta (matkasta putosi neljäs ellipsihalo). 3. versiossa tuosta luvusta otsikossa luovuttiin kokonaan, mutta siinä on mainittu yli 80 halomuotoa teoreettiset ja historialliset kanditaatit mukaanlukien.

Valkean taivaan vieraat - 1993 versio

Marko Pekkola ja Jukka Ruoskanen: VALKEAN TAIVAAN VIERAAT - Opas 71 eri halomuodon tunnistamista ja havaitsemista varten

Halo-oppaan 1. versio ilmestyi vuonna 1993. Tarkalleen ottaen  ensimmäiset 45 kopiota valmistui 27.7.1993. Vaikka kannessa lukee:" 71 eri halomuodon" ei oppaassa ole numeroitu kuin 70 halomuotoa.

Oppaan varhaisversiot

Marko Pekkola: VALKEAN TAIVAAN VIERAAT - Opas 77 eri halomuodon tunnistamista  ja havaitsemista varten

Viereinen kansi kuuluu osastoon "oppaan esihistoria". Oppaasta on olemassa tämä varhainen raakaversio, jossa on pelkästään halomuotoja käsittelevä osa II, joten osa I eli ilmeisesti havaitsemista tai teoriaa käsittelevä osa puuttuu. Tässä on itseasiassa jotain mielenkiintoista materiaalia joka puuttuu myöhemmistä julkaistuista versioista. Ei ole selvillä miten laajalti kyseinen raakile levisi aikoinaan. Lopullinen opas syntyi tämän pohjalta.

RSS Taivaanvahti

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)