T


Tähtitorni

Tähtitorni on rakennus, josta käsin tehdään tähtitieteellisiä havaintoja. Tähtitornissa on kaukoputkia ja muita havaintolaitteita. Tähtitornia voidaan nimittää myös observatorioksi. Tähtitieteellisten havaintojen kannalta on edullista, jos tähtitorni on paikassa, jossa on mahdollisimman runsaasti pilvettömiä öitä ja ilmakehä on mahdollisimman rauhallinen ja läpinäkyvä. Tähtitornin on myös edullista olla mahdollisimman kaukana häiritsevistä valoista ja savuista. Usein tähtitorni sijoitetaan korkealle vuorelle, jolloin olosuhteet ovat usein erinomaiset.

Suomessa Helsingin, Turun ja Oulun yliopistoilla on tähtitornit. Tutkimustarkoituksiin käytettävien tähtitornien lisäksi monilla harrastajilla on yksityisiä tähtitorneja. Tähtitieteen harrastajien seuroilla on usein tähtitorni jäseniään ja yleisöä varten. Ursalla on Helsingin Kaivopuistossa tähtitorni. Vastaavia tähtitorneja on muualla Suomessa parisenkymmentä.

Ks. myäs Helsingin yliopiston Observatorio, Tähtitieteen tutkimus, Tähtitieteen harrastus, Radioteleskooppi.Edellinen hakusana: Tähtitieteen tutkimus
Seuraava hakusana: UFO

Etusivu | Hakemisto | Lähteet