Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Nasan aurinkopurje loistaa iltataivaalla

Nasan aurinkopurje loistaa iltataivaalla

Leo Wikholm

Parhaillaan iltataivaalla voi nähdä poikkeuksellisen kirkkaan satelliitin. Tällainen on Nasan ACS 3 -aurinkopurje, joka laukaistiin avaruuteen jo viime huhtikuussa. Elokuun lopulla se avasi täyteen mittaansa 80 neliömetrin kokoisen ohuen aurinkopurjeen, jonka avulla on tarkoitus kokeilla perusteellisemmin aurinkopurjetekniikkaa tulevaisuuden luotainten energianlähteenä.

Hopeanhohtoinen aurinkopurje kiertää maapalloa noin 1000 kilometrin korkeudessa. Se on kuin peili, joka heijastaa auringon valoa sattuessaan sopivaan kulmaan maanpäällisen havaitsijan kanssa. Niinpä ACS 3 saattaa nyt loistaa hetkellisesti jopa taivaan kirkkaimpana kohteena.

Alustavien havaintojen perusteella kohteen kirkkaus on noussut jopa lähelle 0 magnitudia, mutta se näyttäytynee tarkkailijoilleen tavallisesti +1 tai +2 magnitudin kohteena.

Ilmiö on lyhytaikainen. On tiedettävä tarkkaan missä ja milloin satelliitti liikkuu. ACS 3:n ylityksen aikana tapahtuu kirkastuminen eli satelliitti ei loista tasakirkkauksisena koko ylityksen ajan. Ohessa on joitakin näkymistietoja lähipäiville. Näissä illan aikaisimmat ja korkeimmat ylitykset ovat otollisimpia voimakkaille kirkastumisille. Näkymistietoja löytyy lisää mm. Heavens Aboven sivustolta.

pvm   alkaa      liikesuunta           kork   katoaa
15.9.  20.49     etelä->pohjoinen       74    21.02
16.9.  21.22     etelä->pohjoinen       78    21.35
17.9.  20.11    kaakko->pohjoinen       50    20.24
18.9.  20.44     etelä->pohjoinen       72    20.57
19.9.  21.17     etelä->pohjoinen       80    21.30

Oheisessa taulukossa on ensin päivämäärä. Alkaa ilmaisee ajankohdan, jolloin ylitys alkaa. Liikesuunta on satelliitin liikesuunta. Kork on satelliitin horisonttikorkeus asteina. Katoaa ilmaisee kellonajan, jolloin satelliitti katoaa taivaalta näkymättömiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *