Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

Tuoreimmat kirjoitukset

RSS
Onko kiertoradalla pian neljä avaruusasemaa? Tilaa tarvitaan turisteille ja tietokonesaleille.
3.5.2021, kirjoittaja Jari Mäkinen
Astronautti Tracy Caldwell Dyson katselee maapalloa Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuva: Nasa

Kiina laukaisi torstaina 29.4. aamulla avaruuteen uuden avaruusasemansa ensimmäisen moduulin. Se toimii keskuksena suurelle kiinalaiselle avaruusasemalle, Tianhelle.

Kyseessä on jo kolmas Kiinan avaruusasema, sillä tätä ennen kiertoradalla on ollut jo kaksi Tiangong-asemaa: ensimmäinen laukaistiin vuonna 2011 ja sen seuraaja Tiangong 2 2016. Näiden kahden aseman avulla on valmistauduttu isomman aseman tekemiseen, ja kiinalaisavaruuslentäjät ovat työskennelleet asemilla pisimmillään noin kuukauden ajan.

Myös nyt kolme taikonauttia valmistautuu nousemaan uudelle avaruusasemalle. Näillä näkymin heidän lentonsa tapahtuu kesäkuussa, ja se katkaisee jo kuuden vuoden ajan jatkuneen hiljaiselon kiinalaisten avaruuslentäjien lennoissa. Edellisen kerran Kiina lähetti ihmisiä avaruuteen vuonna 2016.

Tilanne avaruusasemien suhteen on muutenkin kiinnostava, sillä näillä...

SpaceX vie seuraavat astronautit Kuun kamaralle ja tähtää jo Marsiin
17.4.2021, kirjoittaja Jari Mäkinen

Teknoguru Elon Muskista voi olla montaa mieltä, mutta sitä miten hän on rakentanut SpaceX -yhtiöstään olennaisen osan maailman avaruustoimintaa, ei voi kuin ihailla.

Yhtiö on...

Hubblen avaruusteleskooppi on vaikeuksissa – kestääkö legenda seuraajansa tuloon saakka?
9.3.2021, kirjoittaja Jari Mäkinen

Viime sunnuntaina noin klo 11 Suomen aikaa avaruusteleskooppi Hubble meni tilttiin. Se keskeytti toimintansa ja asettui automaattisesti varotilaan, missä se pitää päällä vain kaikkein...

Haluatko astronautiksi? Kohta se on taas mahdollista.
16.2.2021, kirjoittaja Jari Mäkinen

Euroopan avaruusjärjestö etsii työkavereita kuvassa olevalle vakava-ilmeiselle kuusikolle. Siinä ovat edellisen astronauttirekrytoinnin valitut, ESAn niin sanottu Astronauttiluokka 2009...

Suomalaissatelliittien määrä ylitti kymmenen – avaruusvuodesta 2021 on tulossa huima
1.2.2021, kirjoittaja Jari Mäkinen
Piirros tammikuisesta Transporter-1 lennosta. Oikeasti satelliitteja ei vapautettu kaikkia kerralla, kuten kuva antaa olettaa.

Noin vuosi sitten povasin tällä blogipalstalla sitä, että...

Miksi Starshipin räjähdyksestä kannattaa olla iloinen?
10.12.2020, kirjoittaja Jari Mäkinen
Starship SN8 ennen lentoa.

Tällä viikolla kuollut, ensimmäisenä äänen nopeutta nopeammin lentänyt koelentäjälegenda Chuck Yager on sanonut, että hyvä laskeutuminen on sellainen, minkä...