Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

Tuoreimmat kirjoitukset

RSS
Ensimmäinen avaruuden remppareiska lähti matkaan
10.10.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen
MEV-1 kiinnittymässä Intelsat 901 -satelliittiin.

Keskiviikkona otettiin jälleen pieni, mutta samalla suuri askel avaruustoiminnassa: paritonninen avaruusalus nimeltään MEV-1 laukaistiin avaruuteen.

MEV-1, eli Mission Extension Vehicle ykkönen on laite, joka nappaa tammikuussa kiinni Intelsat 901 -satelliitista ja koettaa auttaa sitä toimimaan vielä viiden vuoden ajan lisää.

Yleinen ongelma tietoliikennesatelliiteilla (ja muillakin satelliiteilla) on se, että ne toimivat muuten edelleen oikein hyvin, mutta niiden asennonsäätöön ja kiertoratahallintaan tarvittavan polttoaineen määrä alkaa loppua. Hyvä satelliitti joudutaan siis siirtämään hautausmaaradalle tai pudottamaan tuhoutumaan Maan ilmakehässä periaatteessa ennen aikojaan. Kestävän avaruustoiminnan kannalta tämä on todella harmillista – etenkin kun osa satelliiteista ennättää hiipumaan ennen lennon asiallista päättämistä.

Huoltosatelliittien ideana onkin napata kiinni satelliitista, ottaa sen...

Yksi aikakausi päättyi Baikonurissa
27.9.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen
ESA astronaut Paolo Nespoli will be launched to the International Space Station july 28th for his third spaceflight.

Tältä laukaisualustalta on tehty 519 rakettilaukaisua sitten vuoden...

Uusi raato Kuun pinnalla – ja uusi luotain sitä kiertämässä
18.9.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen

Intia yritti tehdä syyskuun 7. päivänä jotain sellaista, missä vain kolme maata aikaisemmin on onnistunut: pehmeä laskeutuminen Kuun pinnalle.

Yritys oli hyvä ja se alkoi...

Kaukomatkalle maata pitkin vai avaruuden kautta koukaten?
22.8.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen
Hahmotelma tulevaisuuden hypersoonisesta lentokoneesta

Viime aikoina monissa tiedotusvälineissä on ollut juttuja siitä, miten esimerkiksi Pattayan rannalle voisi matkustaa maata pitkin....

Pikkuraketit varastivat shown satelliittikokouksessa
9.8.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen

Tällä viikolla pidettiin Loganissa, Salt Lake Cityn pohjoispuolella Utahissa jännittävä kokous: Small Satellite Conference. En ollut paikalla kokouksessa, mutta luonnollisesti seurasin...

Rakettirumbaa juhannusaikaan
21.6.2019, kirjoittaja Jari Mäkinen

Viime yönä laukaistiin avaruuteen Ariane 5 -kantoraketti Kouroun avaruuskeskuksesta. Kyseessä oli jo 104. Ariane 5:n laukaisu ja toinen tänä vuonna, eli mitä suurimmissa määrin...