Perseidit välkehtivät odotetusti

21.8.2012 klo 22.51, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Kansainvälisen meteorijärjestön (IMO) sivulla olevaan aktiivisuuskäyrään on tähän mennessä kertynyt hienosti 23104 perseidiä 239 havaitsijalta 35 eri maasta.

http://www.imo.net/live/perseids2012/

Heti maksimin jälkeen alustavasti laskettu maksimin aktiivisuus oli kaksinkertainen siihen nähden, mitä ennustettiin, mutta maksimin ZHR-lukema on koko ajan pienentynyt, kun lisää havaintoja on tullut. Tällä hetkellä maksimin alustava ZHR-arvo on 126 ja maksimi on esiintynyt 12.8.2012 kello 8.39 Suomen aikaa.

Arvot ovat todellakin edelleen alustavia, näyttäisi siltä, että lukemat voivat tarkemmassa käsittelyssä vielä pienentyä lähelle ennustettua ZHR-arvoa 100 sekä ennustettua ajankohtaa, joka oli muutamaa tuntia myöhemmin, koska virherajat ovat suurimmat juuri maksimin aikaan. Tähän vaikutti varmastikin osaltaan se, että maksimin terävin huippu oli tänä vuonna Euroopasta havaittuna päivällä valoisaan aikaan.

Perseidien maksimi on laakea, joten merkittävästi kohonnutta aktiivisuutta on ollut maksimia edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Sää oli kohtuullinen Suomessa molempina maksimiöinä ja meteoreja havaittiin ja kuvattiin ahkerasti. Kuvia ja havaintoja on nähtävissä Taivaanvahdissa. Meteorijaosto tekee myös tarkemman yhteenvedon.