Perseidien meteoriparven maksimi on ensi viikonloppuna

7.8.2012 klo 22.47, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Perseidien maksimi on elokuun 12 päivänä iltapäivällä Suomen aikaa. Aivan suurimman maksimin aikaan ei siis Suomesta voi havaintoja tehdä. Suomen kannalta maksimiyöt ovatkin molemmat yöt maksimiajan edellä ja jälkeen, 11/12.8 sekä 12/13.8. Maksimin aikaan ennusteen mukaan ZHR arvo on 100. Hyvissä olosuhteissa Suomessakin voi edellämainittuina öinä nähdä jopa kymmeniä meteoreja tunnissa. Perseidien aktiivisuusaika jatkuu elokuun 24 päivään asti.

Perseidien meteoriparvi liittyy komeettaan 109P/Swift-Tuttle, joka oli perihelissä vuonna 1992. Komeetan kiertoaika Auringon ympäri on 133 vuotta. Vuonna 2004 havaittiin suurempaa aktiivisuutta, joka esiintyi ennen tavallisesti esiintyvää maksimia. Tämä vuonna ei ole ennusteiden mukaan odotettavissa erityisiä aktiivisuuspiikkejä, mutta varmastihan ei pystytä sanomaan, etteikö niitä voisi esiintyä myös tänä vuonna.

Perseidien automaattisesti päivittyvä aktiivisuuskäyrä on jo Kansainvälisen Meteorijärjestön IMO:n sivuilla. Siellä on myös sähköinen lomake, jolla havainnot voi lähettää IMO:lle, lähettäkää kopio sieltä saatavasta kuittausviestistä meteorijaostolle.

http://www.imo.net/

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/meteorit/

Kuva perseidien säteilypisteestä. Kuvan copyright: International Meteor Organization (IMO).