Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Maailman avaruuskeskuksia

AvaruuskeskusMaaPituuspiiriLeveyspiiri
PlesetskVenäjä40.3E62.7N
Kapustin Yar, VolgogradVenäjä45.48E48.31N
YasniyVenäjä59.71E51.06N
SvobodniyVenäjä
BaikonurVenäjä/Kazakstan63.16E45.38N
Cape CanaveralUSA80.32W28.27N
Wallops IslandUSA72.0W37.0N
EdwardsUSA117.5W34.5N
KennedyUSA80.32W28.27N
VandenbergUSA120.32W34.38N
KourouRanska/Guiana52.44W5.12N
PalmachimIsrael34.7E31.9N
Satish Dhawan (Sriharikota)Intia80.3E13.8N
JiuquanKiina100.3E41.1N
TaijuanKiina111.5E37.8N
XichangKiina102.3E28.1N
WenchangKiina
KagoshimaJapani131.04E13.15N
TanegashimaJapani131E30.4N
AlcantaraBrasilia44.23W2.17S
WoomeraAustralia136.5E30.57S
SemnanIran
San MarcoItalia
OnenuiUusi Seelanti
SohaePohjois-Korea
TonghaePohjois-Korea
NaroEtelä-Korea

Venäjä

Baikonur on Venäjän tärkeimmistä avaruuskeskuksista. Sieltä on tehty kaikki miehitettyihin lentoihin liittyvät laukaisut.

Baikonurin toiminta alkoi varhain ennen avaruusaikakauden alkua. Se on ollut rakettien ja ohjusten keskuksena aina 1950-luvulta lähtien. Tuolloin alue tunnettiin nimellä GIK-5 tai Tjuratam, viitaten yli 100 km päässä sijaitsevaan kaupunkiin. Rakettikeskus haluttiin pitää salassa länsimaisilta tarkkailijoilta. Myöhemmin sitä on kutsuttu Baikonuriksi, joka on ollut paikallisväestön oikea nimitys alueelle. Baikonurista on laukaistu maailman ensimmäinen satelliitti Sputnik 1 vuonna 1957. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvun alussa alue jäi Kazakstanin maaperälle. Avaruuskeskus on vuokrattu Venäjän käyttöön.

Baikonurista laukaistaan pääosin satelliitteja, joiden ratatason kaltevuus päiväntasaajaan nähden on yleensä noin 52 astetta (minimi 49 astetta ja maksimi 99 astetta). Edullisin laukaisusuunta olisi suoraan itäänpäin, mutta suuntaa ei voida hyödyntää, koska rakettien jäännökset saattaisivat iskeytyä Kiinan alueelle.

Plesetsk on Venäjän Suomea lähin oleva avaruuskeskus, josta tehtiin ensimmäiset mannertenvälisiin ohjuksiin liittyvät koelaukaisut vuonna 1957. Plesetskin läheisen sijainnin ansiosta monet sen laukaisuista ovat aiheuttaneet erikoisia valoilmiöitä Suomen taivaalle. Plesetsk on ollut pitkään myös maailman vilkkain avaruuskeskus, joskin viime vuosina sen merkitys on laskenut jyrkästi.

Plesetskistä laukaistaan pääosin tietoliikennesatelliitteja, sotilaallisia satelliitteja ja erilaisiin tutkimustarkoituksiin suunnattuja satelliitteja polaariradoille joiden ratatason kaltevuus päiväntasaajaan nähden  ovat useimmiten 63 - 83 astetta (62.8, 67.1, 73-74, 82-83). Laukaisut tehdään koilliseen tai itään. Käytettäviä kantoraketteja ovat Kosmos, Molnija, Tsiklon ja Zenit.

Svobodnyn avaruuskeskus sijaitsee Siperian itäosissa. Aikaisemmin ohjustukikohtana toiminut Svobodny-18 muutettiin avaruuskäyttöön vuonna 1996, koska Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä sille tärkeä Baikonurin avaruuskeskus siirtyi vieraalle maaperälle Kazakstaniin. Avaruuskeskuksesta on tehty muutamia laukaisuja vuosien 1997 - 2006 välillä.  Venäjä sai solmittua kuitenkin vuokrasopimuksen Baikonurin käytöstä ja niin Svobodnyn avaruuskeskus päätettiin sulkea vuonna 2006 tarpeettomana. Viimeisin laukaisu sieltä tehtiin huhtikuussa 2006, jolloin avaruuteen laukaistiin Eros-B -satelliitti Start 1 -kantoraketilla. Satelliittien laukaisuihin on käytetty venäläisiä Start-, Rokot- ja Angara-raketteja, jotka kaikki ovat muunnoksia ballistisista mannertenvälisistä ohjuksista.

Yasniyn avaruuskeskus sijaitsee Siperian lounaisosissa.  Tästä aikaisemmin ohjustukikohtana toimineesta avaruuskeskuksesta on laukaistu satelliitteja pääosin Dnepr-kantoraketeilla. Dnepr-raketit ovat siviilimuunnoksia R-36M mannertenvälisestä ohjuksesta.

Lisätietoa:

Yhdysvallat (USA)

Kennedy Space Center eli Cape Canaveral sijaitsee Yhdysvalloissa Floridan itärannikolla. Se on amerikkalaisten miehitettyjen lentojen avaruuskeskus, josta myös avaruussukkulat laukaistiin. Kennedyn toiminta alkoi 1960-luvulla kuulentojen aikoihin. Kennedy Space Center on Yhdysvaltain suurin avaruuskeskus.

Laukaisut Cape Canaveralista tehdään yleensä radoille, joiden kaltevuudet päiväntasaajaan nähden  ovat 28 - 59 astetta. Laukaisut suunnataan koillisen, idän ja kaakon suunnalle.

Vandenbergin avaruuskeskus sijaitsee Kalifornian länsirannikolla Yhdysvalloissa. Se on ollut varsin monien sotilaallisten ja kaupallisten satelliittien avaruuskeskus.

Laukaisuissa käytettyjä kantoraketteja ovat olleet mm. Delta, Titan ja Scout sekä SpaceX-yhtiön Falcon. Laukaisut tehdään kaakon, etelän ja lounaan suunnalle. Ratatasojen inklinaatiot ovat 56 - 104 astetta. Vandenbergistä tehdään kaikki polaariradoille tarkoitetut laukaisut.

Vandenberg toimii myös ohjuskoealueena. Siellä on tehty koelentoja mm. mannertenvälisille ohjuksille.

Wallops Island sijaitsee Yhdysvalloissa Virginian itärannikolla. Avaruuskeskusta on käytetty pääosin luotausrakettien laukaisuun.

Avaruustoiminta alkoi Wallopsissa vuonna 1961, jolloin sieltä laukaistiin Maata kiertävälle radalle Explorer 9 -satelliitti (15.2.1961). Tämän jälkeen alueelta on tehty pääosin luotausrakettien laukaisuja. Kuuta tutkiva LADEE-satelliitti (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) laukaistiin Wallopsista syyskuussa 2013. Laukaisussa on käytetty Scout-, Taurus-, Terrier- ja Minotaur V -raketteja.

Wallopsin laukaisut tehdään idän ja kaakon suunnalle. Ratatasojen kaltevuudet ovat 38 - 52 astetta.

Edwardsin lentotukikohta Kaliforniassa on toiminut pääasiassa avaruussukkulan laskeutumispaikkana sekä uusien avaruuslentokoneiden kehityskeskuksena.

 

Lisätietoa:

Kiina

Jiuquan sijaitsee Kiinassa lähellä Venäjän rajaa Gobin autiomaassa. Kiina laukaisi ensimmäisen satelliittinsa Mao 1:n (DongFangHong 1) Jiuquanista huhtikuussa 1970. Laukaisussa käytettiin Pitkä marssi 1 -kantorakettia.

Jiuquan perustettiin jo 1950-luvulla Jiuquanin kaupungin pohjoispuolelle ohjuskoealueeksi. Avaruustoiminta siellä alkoi 1970-luvulla. Avaruuskeskuksesta laukaistaan satellitteja pääosin polaariradoille (57-70 astetta) ja laukaisusuunta on  kaakko, jotta laukaisut eivät häiritsisi Mongoliaa ja Venäjää.. Laukaisuissa on käytetty Pitkä marssi 2 -ja Pitkä marssi 4 -kantoraketteja (Chang Zheng).

Xichang on Kiinan eräs vilkkaimpia avaruuskeskuksia. Se on perustettu vuonna 1978 Xichangin kaupungin pohjoispuolelle noin 65 km etäisyydelle. Ensimmäinen satelliittilaukaisu alueelta tehtiin vuonna 1984.

Satelliittien laukaisuun käytetään Pitkä marssi -raketteja ja laukaisut tehdään usein geostationaariradoille.

Asutuksen läheinen sijainti on häirinnyt avaruuskeskuksen toimintaa. Vuonna 1995 Pitkä marssi 2E -kantoraketti räjähti ja sen sirpaleet iskeytyivät muutamien kilometrien säteelle avaruuskeskuksesta. Onnettomuus vaati kuuden ihmisen hengen ja 23 haavoittui.

Vuonna 1996 Pitkä marssi 3B -raketin laukaisu epäonnistui ja raketti syöksyi alueen lähistölle asutusalueelle. Onnettomuudessa kuoli kuusi ihmistä ja 57 loukkaantui.

Taijuanin avaruuskeskus on suunniteltu sääsatelliittien ja kaukokartoitussatelliittien laukaisuun. Avaruuskeskuksesta voidaan tehdä laukaisuja aurinkosynkroonisille kiertoradoille.

Alunperin avaruuskeskus on toiminut ohjusten koealueena. Avaruuslaukaisuja varten Taijuan avattiin vuonna 1988, jolloin siellä alkoivat laukaisut Pitkä marssi 4 -kantoraketeilla. Avaruuskeskuksesta laukaistiin tuolloin säätä kartoittava Feng Yun 1A -satelliitti. Avaruuskeskuksesta on laukaistu mm. Iridium-satelliitteja 1990-luvun lopulla.

Taijuanin laukaisuissa on käytetty Pitkä marssi 3 - ja Pitkä marssi 4 -kantoraketteja.
Alue tunnetaan myös nimellä Wuzhai.

 

Lisätietoa:

Japani

Kagoshima on Japanin avaruuskeskus. Sieltä tosin on laukaistu pääosin luotausraketteja. Kagoshiman avaruuskeskus on perustettu vuonna 1962. Alkuvaiheessa alueelta laukaistiin luotausraketteja. Alueen avaruustoiminta alkoi helmikuussa 1970, jolloin Japani laukaisi ensimmäisen satelliittinsa, Ohsumin, Maata kiertävälle radalle. Laukaisu tehtiin Lambda 4S-5 -raketilla. Kagoshimasta on tehty myös Japanin M-5 -raketin ensilaukaisu vuonna 1997.

Avaruuskeskuksen lähistöllä oleva kalastusalue rajoittaa laukaisujen tekemistä tiettyinä vuodenaikoina. Laukaisut suunnataan pohjoisen ja etelän välille.

Tanegashiman avaruuskeskus on Japanin toinen avaruuskeskus, joka sijaitsee Tanegashiman saarella 115 km Kyushun kaupungin eteläpuolella. Avaruuskeskus perustettiin vuonna 1969.  Tanegashimasta on laukaistu japanilaisia H2- ja J1-kantoraketteja. Jälleen lähistöllä oleva kalastusalue häiritsee laukaisutoimintaa. Laukaisut suunnataan pohjoisen ja etelän välille. Tanegashimasta voidaan laukaista avaruuteen satelliitteja kaikille ratatasoille.

Lisätietoa:

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

    RSS Avaruus.fi-foorumi