Miten kappaleet liikkuvat avaruudessa

Newtonin I laki

Aristoteles opetti Antiikin ajalla, että liike loppuu, kun vaikuttava voima loppuu. Tämä käsitys säilyi länsimaisessa ajattelussa 1600-luvulle asti.

Aristoteleen käsitys on ristiriidassa luistelijan ja pesäpallon liikkeen kanssa. Kun lopetat luistimilla potkimisen tai irrotat pesäpallosta, ei liike suinkaan lopu vaan jatkuu vähitellen hidastuen. Hidastuminen johtuu ilman vastuksesta ja kitkasta.

Titan IVB_Centaur.jpg (7K) Cassini-luotain lähetettiin kohti Saturnusta 1997. Titan IV-kantoraketti antoi Cassinille alkunopeuden, sen jälkeen se kulki viisi vuotta täysin ilman moottorien työntövoimaa. cassini.jpg (11K) Liike jatkui ja luotain pääsi lähelle Saturnusta. Toukokuussa 2004 Cassinin moottorit käynnistettiin, mutta ei nopeuden lisäämiseksi vaan hidastamiseksi. Cassinin nopeus oli liian suuri, jotta se olisi jäänyt Saturnuksen vetovoimakenttään. Voimaa siis tarvittiin alkunopeuden saamiseen, ja nopeuden hidastamiseen, mutta ei nopeuden säilymiseen. Toisin sanoen voimaa tarvittiin nopeuden muutoksiin, mutta nopeus säilyi ilman voimaa.
Saturnus.jpg (4K) Kuvat: NASA/JPL/Space Science Institute


Linkkejä: NASAn Cassinisivu
Alkuun Uranus Ursa