Viikon 41 kuva:

Kääpiönova IY UMa

Kuvat Marko Moilanen, Arto Oksanen ja Jouni Sorvari, Nyrölä.

IY UMa on kaksoistähtijärjestelmä, jonka osapuolina on valkoinen kääpiötähti ja tavallinen tähti, jotka kiertävät toistensa ympäri parin tunnin välein. Pienempi valkoinen kääpiö vetää suuremmasta tähdestä ainetta ja sen ympärille muodostuu kaasusta kertymäkiekko. Kiekon kaasun kuumentuessa riittävästi materiaali alkaa fuusioitua ja tähti näyttää kirkastuvan lyhyessä ajassa useita suuruusluokkia.

Tämä valkoista kääpiötä ympäröivä kertymäkiekko tulee purkausvaiheen aikana huomattavasti kirkkaamaksi kuin sen naapuritähti. Nyt tähti aiheuttaa kohteen kokonaiskirkkauden pienentymisen aina kun se menee meistä katsottuna kertymäkiekon eteen. Tapahtuma ei kestä kuin parikymmentä minuuttia kerrallaan, ja tuona aikana kohteen kirkkaus laskee lähes kaksi suuruusluokkaa. Katso kohteen uusin, noin seitsemän tuntia pitkä valokäyrä yöltä 30.9.2000.

Yllä oleva animaatio on tehty 23:sta kuvasta tähden pimennyksen aikaan noin kello 20.51 - 21.08 UT ja siinä näkyy selvästi kohteen himmeneminen ja kirkastuminen. Aikaväli näille kuville oli vajaa 20 minuuttia. Lisää tietoa tähdestä ja siitä tehdyistä aikaisemmista havainnoista löydät täältä.

Kuvat otettiin Nyrölän tähtitornilla 30.9.2000 Siriuksen uudella 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle