Gammapurkaus 010119


Tammikuun 18. päivä kolme avaruusluotainta havaitsivat hyvin voimakkaan ja lyhytkestoisen gammavälähdyksen taivaalla. Tieto purkauksesta välitettiin vuorokauden kuluttua kansainvälisen havaitsijaverkon jäsenille, jossa myös Nyrölän observatorio on mukana.

Ensi havainto avaruusluotaimilla

Ensimmäinen havainto purkauksesta saatiin 18.1.2001 kun kolme avaruusluotainta, Ulysses, NEAR ja KONUS-WIND havaitsivat taivaalla voimakkaan ja lyhytkestoisen gammapurkauksen. Pulssin kesto oli vain sekunnin murto-osia. Kohteen määritys taivaalla tapahtui siten, että mitattiin missä ajassa säteily oli osunut luotaimien ilmaisemiin. Näin päästiin tekemään kohteen paikanmääritys muutaman kaariminuutin tarkkuudella.

Noin vuorokauden kuluttua ammattilaiset käsittelivät luotainten lähettämän datan ja tietojen perusteella määriteltiin kuva-alue ja sen virhemarginaalit, joiden sisällä gammasäteilyn lähde pitäisi sijaita. Kohde sijaitsi Vesimiehen tähdistössä, jossa linnunradan tähtitiheys on erittäin suuri. Ammattilaiset eivät yritä gammapurkauksen kuvaamista, jos se sijaitsee liian tiheässä tähtikentässä. Tästäkin syystä harrastajien apu on tarpeen näiden kohteiden metsästyksessä.

Kun kohteen koordinaatit olivat selvillä, tieto kohteen sijainnista välitettiin eteenpäin GCN:n kautta useille ammattilaisille ja harrastajille ympäri maailmaa. Viesti uudesta gammapurkauksesta saapui havaitsijoiden kännykkään ja myös sähköpostiin. Tässä vaiheessa aikaa oli kulunut jo hieman yli vuorokausi siitä, kun purkaus oli havaittu luotainten toimesta.

Nyrölän havaintoja 21.1.2001

Viesti kulkeutui myös Siriuksen GRB ryhmän jäsenille, joiden kännykät piippasivat 19.1.2001. Viesti saapui myös ryhmän jäsenten sähköpostiin. 19. ja 20. välinen yö kuitenkin oli lähes koko suomessa pilvinen ja välitön varmistus kohteesta jäi tekemättä.

Lauantaina, 20. ja 21. päivän välisenä yönä oli kuitenkin todellinen unelmakeli: vain pikkupakkasta, täysin selkeää eikä Kuu nousisi koko yönä. Saavuin tähtitornille jo kuuden aikoihin illalla. Alkuilta kului visuaalihavaintoja tehdessä ja paikalla oli muitakin, joiden kanssa katselimme syväntaivaan kohteita myös visuaalisesti.

Noin kymmenen aikoihin kiinnitin CCD kameran Meade teleskooppiin ja aloitimme Hyvösen Harrin kanssa kohteiden kuvaamisen. Tarkistin Megastarilta kohteen sijainnin ja kävi ilmi, että se näkyisi vasta aivan aamuyöstä ja kuvausaikaa olisi vajaa tunti ennen aamun sarastusta. Yön muita kohteina olivat muuttuja V 344Ori ja Messier 63.

Noin kuuden aikaan aamuyöstä Vesimies alkoi olla riittävän korkealla ja käänsin Meaden kohti laskettuja koordinaatteja. (RA = 18 53 49 DE = 12 01 12) Aloitin sarjan kahden minuutin valotuksia fotometrisen R-filtterin läpi. Kuvauksen aikana taivaalla alkoi vaeltaa pieniä pilvilauttoja ja osa kuvista otettiinkin pilvien läpi. Sain kaikkiaan 30 kuvaa noin tunnin ajalta ennen kuin taivas pilvistyi täysin. Otin tarvittavat flat ja dark korjauskuvat ja purin kuvauslaitteiston.

Havaintotulokset

Aamukahdeksalta tein kuville peruskorjaukset ja tutkin kuvia vertaamalla niitä DSS2 -kartastoon. Kuvien noin tunnin intensiivisen vertailun jälkeenkään mitään uutta ei löytynyt vaikka kuvassa näkyi tähtiä lähes 20. suuruusluokkaan asti. Tästä päättelin, että tämä bursti tuotti vain erittäin himmeän optisen vastikkeen tai Nyrölän laitteisto ei ollut tarpeeksi tehokas sitä havaitsemaan.

Seuraavana päivänä lähetimme huolellisesti kalibroidun kuvan eteenpäin Japaniin ja Yhdysvaltoihin tarkempaa tutkimusta varten. Huomasimme myös, että ainoastaan Palomarin 60 tuumainen teleskooppi oli yrittänyt havaita kohdetta kahtena yönä, mutta samalla tuloksella kuin mekin eli mitään uutta kohdetta ei heidänkään kuvasta löytynyt. Negatiivinenkin havainto on kuitenkin tärkeä, ja GCN teki havainnostamme uutissähkeen.

Metsästys jatkuu

Gammapurkausten metsästys Nyrölässä jatkuu. Uusien havaintojen ja ehkäpä myös löytöjen määrä kasvaa varmasti, kun HETE-2 satelliitti aloittaa toimintansa helmikuun 2001 aikana. HETE pystyy lähettämään tietoa gammapurkauksen tarkasta paikasta vain muutaman sekunnin viiveellä, ja Nyrölässä mahdollisuus havaita gammapurkauksen optinen vastike jopa alle puolen tunnin kuluessa sen satelliittipaikannuksesta on erittäin hyvä.


Takaisin Siriuksen kotisivulle